Danmark halter bagefter med skatteaftaler

Mangel på dobbeltbeskatningsaftaler gør det mindre attraktivt for danske virksomheder at blive i landet.

Mangel på dobbeltbeskatningsaftaler gør det mindre attraktivt for danske virksomheder at blive i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark sakker bagefter en lang række andre lande i forhold til at oprette de såkaldte dobbeltbeskatningsoverenskomster (DBO), og det svækker ifølge en række virksomheder den danske konkurrenceevne. Det skriver Børsen tirsdag. DBO'erne sikrer virksomheder og borgere mod at betale skat i to lande på én gang.

De ikke-eksisterende skatteaftaler betyder, at danske virksomheder kommer til at betale langt mere i skat, end de ellers ville gøre, og det bekymrer Aarhus-virksomheden Designit, der overvejer at flytte hovedkontoret til udlandet.

»På sigt vil vi da klart vælge det sted, hvor det skatteteknisk er nemmest for os at operere fra. Det er ikke, fordi vi ikke vil betale skat. Det er, fordi vi ikke vil betale dobbeltskat,« siger Karsten Boel Rougsøe, finansdirektør i Designit.

Mærsk og FLSmidt bakker op om DesignIt og udtrykker også bekymring over manglen på nye skatteaftaler.

I perioden 2000-2014 har Danmark indgået fire nye skatteaftaler og omforhandlet 24. Vi ligger langt efter lande som Frankrig, Storbritannien og Schweiz, og det kan ifølge både oppositionen og Dansk Erhverv være en alvorlig hindring for danske virksomheders konkurrencedygtighed og i sidste ende koste arbejdspladser.

Skatteminister Benny Engelbrecht svarer, at man bestemt ikke er passiv i regeringen og pointerer, at de har netop har ændret aftaler med Luxembourg, Irland og Indien og indgået en helt ny med Ghana.