Danmark går glip af afrikanske eksportmilliarder

Danmark har endnu ikke formået at tage del i den store, økonomiske vækst i Afrika, og ifølge en analyse fra Dansk Industri, DI, er der mindst 6,5 mia. kr. at hente, hvis danske virksomheder kommer op på samme eksportniveau som andre EU-lande.

Danmark har endnu ikke formået at tage del i den store, økonomiske vækst i Afrika, og ifølge en analyse fra Dansk Industri, DI, er der mindst 6,5 mia. kr. at hente, hvis danske virksomheder kommer op på samme eksportniveau som andre EU-lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: YUYA SHINO

Det afrikanske kontinent ventes som helhed at opnå en gennemsnitlig økonomisk vækst på 5,25 pct. over de kommende år. Det er mere end Asien og tre-fire gange mere end den ventede vækst blandt G7-landene.

Det skriver Børsen.

Hvis danske virksomheder skruer op for eksporten til Afrika og nærmer sig eksportgennemsnittet blandt de 15 mest udviklede EU-lande, kan der potentielt afsættes 65 pct. mere, end tilfældet er i dag. Det er en stigning fra 10 mia. kr. til 16,5 mia. kr. om året.

- Der er et stort uudnyttet potentiale for danske virksomheder i Afrika, hvis vi sammenligner vores eksport med andre europæiske lande. Udfordringen er, at det kræver en vis tålmodighed og ressourcer at få succes i en del afrikanske lande. Men vi ser faktisk en hel del af de mindre (virksomheder, red), der lykkes, siger Marie Gad, chefkonsulent i DI, til Børsen.

Mens det anses for lettest at drive virksomhed i Sydafrika, er vækstraten her kun 2,5 pct. Til sammenligning ligger vækstraten i Etiopien og Mozambique på over 8 pct., men her er erhvervsklimaet ifølge Børsen langt dårligere.