Danmark går efter toppost i OECD

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sparker nu gang i en kampagne for at få den erfarne diplomat Ulrik Vestergaard Knudsen valgt til posten som generalsekretær for OECD.

Ulrik Vestergaard Knudsen er i dag vicegeneralsekretær i OECD. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Den danske regering går efter at få den erfarne diplomat Ulrik Vestergaard Knudsen valgt som den næste generalsekretær i den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

»OECD er en vigtig international organisation, der hjælper sine 37 medlemslande og over 100 udviklingslande med at udforme politikker, der fremmer ligestilling, velstand og nye økonomiske og sociale muligheder. Et stærkt OECD er vigtigere end nogensinde. OECD har brug for en erfaren leder, der kender organisationen og dens medlemmer – problemerne, perspektiverne og potentialet. Ulrik V. Knudsen er den leder,« udtaler udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en pressemeddelelse.

Den 51-årige Ulrik Vestergaard Knudsen er en af Danmarks mest erfarne diplomater og tiltrådte sidste år posten som vicegeneralsekretær i OECD. Før det var han departementschef i Udenrigsministeriet.

»Vi har brug for et stærkt og ambitiøst OECD – en pålidelig og faktabaseret søjle under det multilaterale samarbejde – der sætter kompromiser højere end ideologi, fakta over retorik og analyse over formodning,« siger Ulrik Vestergaard Knudsen.

Bliver ikke den første dansker på posten

OECD – organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling – blev i sin nuværende form grundlagt i 1961. I dag er 37 lande med i organisationen, der foruden en lang række europæiske lande, herunder Danmark, også tæller Canada og USA.

Medlemslandene har frem til udgangen af oktober mulighed for at nominere kandidater til jobbet som generalsekretær, der i dag bestrides af José Ángel Gurría. Hvem der ender med at overtage jobbet, forventes annonceret i begyndelsen af 2021.

Hvis OECD-landene bliver enige om at udpege Ulrik Vestergaard Knudsen til generalsekretær, bliver han ikke den første dansker på posten. For fra starten af 1960erne og frem til 1969 var den tidligere danske udenrigsminister Thorkil Kristensen generalsekretær i OECD.