Danmark fortsat medlem af AAA-klubben

Kredtivurderingsbureauet Fitch har bekræftet Danmarks fornemme placering som medlem af den lille, eksklusive "AAA"-klub, som består af lande, der har topratingen "AAA" med stabile udsigter hos alle de tre store ratingbureauer - Fitch, S&P og Moody's. Det meddelte Fitch sent fredag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks ratingen hos Fitch er uændret "AAA", og udsigter vurderes fortsat som stabile.

»Det betyder kort og godt, at den danske statsgæld fortsat anses som risikofri,« anfører chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer i en kommentar.

Det er primært et positivt syn på den generelle økonomiske udvikling, de solide danske offentlige institutioner, en trods alt velafbalanceret udvikling i de offentlige finanser og stærke eksterne balancer, der ligger til grund for at Fitchs vurdering.

Dansk økonomi fremstår også efter Nykredits opfattelse ganske sund og attraktiv fra et ratingbureaus synsvinkel.

»Den offentlige nettogæld ligger stabil, mens ØMU-gælden ligger på ca. 40 pct. af BNP, hvilket er et pænt stykke under Stabilitets- og Vækstpagtens grænse på 60 pct. Betalingsbalancen er med et overskud på cirka 6 pct. ganske høj, og valutareservens størrelse udgør cirka 452,3 mia. kr. Dertil kommer, at staten har et ekstraordinært højt indestående i Nationalbanken på cirka 172 mia. kr. eller 8,7 pct. af BNP, anfører Nykredit.«

Den eksklusive klub af lande med den fornemste kreditvurdering - "AAA" med stabile udsigter - blev et medlem mindre i begyndelsen af juli, da Australien blev sat uden for døren af S&P.

"AAA"-klubben med stabile udsigter er nu reduceret til otte lande - seks europæiske, et asiatisk og et fra Nordamerika: Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, Luxembourg, Schweiz, Singapore og Canada.