Danmark får ikke så meget som en euro-cent af ECB

Ikke en eneste af de 1.140 milliarder euro, som Den Europæiske Centralbank skal ud og købe op for, vil blive brugt i Danmark. Alligevel er det godt nyt for dansk økonomi.

Foto: KAI PFAFFENBACH

Euforien var stor også i Danmark torsdag, da centralbankchef Mario Draghi løftede sløret for omfanget og udformningen af de forestående støtteopkøb i europæiske banker.

Men faktisk vil ingen af de 1.140 milliarder euro store opkøb finde sted i danske banker. Vi er nemlig ikke en del af euro-samarbejdet og indgår dermed heller ikke i ECB's fordelingsnøgle for hvor meget, der skal købes hvor.

Alligevel vil dansk økonomi lukrere på de såkaldte kvantitative lempelser, som også har fået det mere populære tilnavn 'Draghis bazooka'.

»Gårdsdagens aktion er jo for euroområdet, men den vil komme Danmark til gavn på den måde, at renteniveauet også i Danmark vil blive holdt på et lavere niveau end det ellers ville og i længere tid. Så vi får en effekt,« siger Helge Pedersen, chef økonom i Nordea.

Han fremhæver desuden effekten på konkurrenceevnen over for blandt andet USA og Asien, som kan sætte yderligere skub i væksten herhjemme, når den danske kronekurs følger euroens nedad.

Dermed er ECB's opkøbsprogram stort set entydigt positivt for dansk økonomi. Bivirkningen kan være opbygningen af nye bobler, fastslår Helge Pedersen.

»Når man fører en så ekstremt lempelig pengepolitik i lang tid, kan det skabe ustabilitet andre steder, og der er risiko for bobler. Aktiemarkedet er nok det mest nærliggende sted at kigge, hvis opkøbsprogrammerne sender kurserne for kraftigt op,« siger Helge Pedersen.

En ny boligboble er han mindre bekymret for.

»Vores boligmarked er netop kommet ud af en kraftig krise, og er først ved at komme sig over den seneste boble, så risikoen for, at der skulle opstå sådan én er nok mindre presserende,« siger Helge Pedersen.