Danmark er populært skattely

Udenlandske skatteunddragere søger i stor stil mod Danmark, der af skatterådgivere bliver markedsført som et nyt alternativt skattely.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Danmark er blevet et yndet mål for internationale skattekriminelle, der udnytter manglende kontrol og særlige danske beskatningsregler.

Professionelle skatterådgivere med base i Danmark melder om kraftigt stigende interesse for at stifte danske selskaber. Eksperter fremhæver, at en del af den stigende interesse skyldes kriminelle intentioner.

»Det er mit indtryk, at Danmark er blevet en mere populær mellemstation til skatteunddragelse. Dels er det nemt at oprette selskaber, dels kontrollerer Danmark ikke i praksis, hvem der er den endelige modtager af pengene,« siger Christen Amby, rådgivende skatterevisor.

Det indtryk er han ikke alene om. Den internationalt anerkendte ekspert James Henry fortæller til Berlingske Tidende, at amerikanske skatteplanlæggere hyppigt nævner Danmark som et vigtigt skridt på vejen, når de vil flytte penge mellem eksempelvis skattely på caribiske øer, over Europa og videre til USA.

Udviklingen er paradoksal, fordi der netop nu er en kraftig oprustning fra stort set alle vestlige lande mod traditionelle skattely som Schweiz, Liechtenstein og en lang række caribiske øer - en kamp som Danmark og de andre nordiske lande endda har ført an i.

I dag dokumenterer Magasinet Finans, at danske selskaber og banker har haft en aktiv og afgørende rolle i den mest omtalte amerikanske skattesvindelsag i nyere tid. Det drejer sig om den såkaldte USB-sag, hvor der blev unddraget skat for over en milliard kroner. Det var netop den sag, der for alvor satte skub i indsatsen mod verdens skattely.

Blandt politikere på Christiansborg vækker oplysningerne harme, og et flertal, Berlingske har talt med, vil nu have skatteminister Kristian Jensen (V) til at give en redegørelse, som kan danne grundlag for strammere lovgivning og øget kontrol.

»Det er ikke i orden, og det vil jeg selvfølgelig drøfte med skatteministeren for at se, om der er initiativer, vi skal foretage os for at stoppe det, for vi vil ikke medvirke til det her,« siger venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen.