Danmark er magnet for skatte- svindlere

Udenlandske skatteunddragere benytter i stor stil Danmark som transitland til at få penge fra skattely og videre til USA. Et flertal af partierne på Christiansborg vil have skatteminister Kristian Jensen (V) til at undersøge sagen, så skattesvindlerne kan stoppes.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er ved at udvikle sig til et transitland for udenlandske skatteundragere, påpeger en række amerikanske og danske skatteeksperter, og det får et flertal af de politiske partier til at kræve af skatteminister Kristian Jensen (V), at han giver en redegørelse, som kan danne grundlag for flere regler og skrappere kontrol.

»Vi vil ikke på nogen måde medvirke til, at Danmark bliver brugt som skattely, og hvis det kræver, at der nedsættes en specialenhed i SKAT om det, så vil vi gøre det, og så vil jeg bede skatteministeren komme med en redegørelse for, hvordan vi kommer det til livs,« siger skatteordfører for de Konservative, Mike Legarth.

Sammen med SF, Venstre og de Radikale raser han over, at Danmarks navn er poppet op i en af de største skatteskandaler i USA, hvor Danmark gennem Jyske Bank er blevet brugt som transitland, og overfor Berlingske Business peger flere eksperter på, at udenlandske skatteunddragere har fået øje på Danmark, som et nemt exitland til at få penge ud af Europa.

Flere huller
Rådgivende skatterevisor Christen Amby påpeger, at det kan lade sig gøre, fordi der er en yderst lemfældig skattekontrol herhjemme.

»I praksis er der flere huller: Politikredsene forfølger ikke skattesager, medmindre der er helt åbenlyse uregelmæssigheder, ingen tjekker, hvem der er den endelige modtager af pengene, skattekontrollen har fået færre ressourcer, og ofte kan danske skatteunddragere blot skyde et udenlandsk selskab ind mellem sig selv og kontoen i skattelyet, og så bliver de ikke snuppet,« siger han.

Skatteordfører for SF, Jesper Petersen kalder det »pinligt, at Danmark kan bruges som hjælpestation for massiv skattesvindel,« og han bakker op om, at skatteministeren kommer med en redegørelse, der kan danne grobund for strammere lovgivning på området.

»Der er behov for skærpet kontrol med, at modtageren af transaktionen ikke bare er en stråmand for nogle, der gemmer penge for skattevæsenet i skattelylandene. Det kræver, at SKAT har folkene til at udføre kontrollen, og det rimer jo dårligt med, at regeringen skærer hundredvis af medarbejdere i SKAT hvert år. På den måde er regeringen faktisk med til at gøre livet lettere for svindlerne,« fortsætter han.

Formand for skatteudvalget er den Radikale nestor Niels Helveg Petersen, som påpeger, at der skal handling til for at få bugt med udenlandske skattesvindlere.

»Jeg vil da bede skatteministeren om at give en redegørelse for, om der er ting i vores praksis, som trænger til et eftersyn, og derefter må vi se, hvad der skal ske,« siger han.

Skatteminister Kristian Jensen befinder sig for øjeblikket på Færøerne, hvor Venstre afholder sommergruppemøde, og det har derfor ikke været muligt at få en kommentar fra ham. Men Berlingske Business har været i kontakt med partikollega og skatteordfører Torsten Schack Pedersen, som fra Færøerne påpeger, at »det må stoppes«, og han vil personligt drøfte sagen med skatteministeren.