Danmark er godt rustet mod oliekaos

Stigende oliepriser er overordnet skidt for Danmark, men vi er bedre rustet end de fleste andre.

Foto: Kristian Brasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Høj energieffektivitet, klynger af virksomheder med fokus på energiteknologi og en stor olieeksport fra Nordsøen er med til at ruste Danmark solidt mod negative pres fra en vildfaren oliepris.

Sådan lyder meldingen fra Udenrigsministeriet oven på torsdagens faretruende hop i olieprisen i kølvandet på de borgerkrigslignende tilstande i Libyen, skriver dagbladet Børsen.

- Overordnet set er en oliekrise rigtigt dårligt nyt for både den globale og danske økonomi, siger cheføkonom i Udenrigsministeriet, Jacob Warburg til avisen.

- Men ser man på hvilke lande, som er bedst rustet til at imødegå en sådan situation og hvilke lande, der måske ligefrem kan forvente at komme styrket ud på den anden side, så er Danmark bestemt helt fremme i feltet, fortsætter han.I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) deler chefanalytiker Martin Madsen Udenrigsministeriets vurdering.

- Hvis olieprisen fortsætter på nuværende højere niveau bliver statens indtægter fra Nordsøen en hel del større end hvad Finansministeriet hidtil har regnet med, siger han til Børsen.

På baggrund af Finansministeriets tal har AE beregnet, at en oliepris på omkring de nuværende 100 dollar per tønde vil give godt tre milliarder kroner ekstra i statskassen.

Med hensyn til betalingsbalancen står Danmark ligeledes til at vinde tre milliarder kroner for hver 10 dollar olieprisen stiger, dog inden fratræk af den store danske handelsflådes brug af skibsbrændstof, skriver Børsen.