Danmark er et økonomisk mysterium

Til trods for den længste periode med økonomisk fremgang siden 1990'erne, er Danmark et økonomisk mysterium, hvor alle parametre peger i retning af fuld damp på kedlerne, mens væksten kryber sig afsted.

ARKIVFOTO. Den danske økonomi burde spurte afsted, men gør det ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opsvinget er lige om hjørnet og vil snart gøre livet herhjemme meget sjovere.

Sådan er det sagt efterhånden ganske længe. Alligevel har den ene skuffelse afløst den anden i dansk økonomi. De seneste nye tal for væksten i andet kvartal er ingen undtagelse. De peger endnu engang på, at det først bliver om noget tid, måske først om en del år, at vi igen får en bare nogenlunde normal vækst på et par procent om året. Både det private forbrug og eksport er således direkte faldet i andet kvartal, hvilket er noget nær den værst tænkelige cocktail, eftersom det er de to største trækmotorer i dansk økonomi.

Samlet har der dog nu været en positiv vækst herhjemme otte kvartaler i træk. Det er en af de længste periode med økonomisk fremgang siden slutningen af 1990erne.

Men den danske vækst er i den lave ende i forhold til lande, vi normalt sammenligner os med. USAs bruttonationalprodukt (BNP) voksede med 0,6 procent i andet kvartal. Sverige kunne fremvise en fremgang på flotte 1,0 procent, mens væksten i hele EU var på 0,4 procent, hvilket er dobbelt så meget som herhjemme.

Det bør efterhånden undre, at væksten er så sløv, og fortsætter fremad i en sjældent set sneglefart. Danmark er nærmest ved at udvikle sig til lidt af et økonomisk mysterium. Den ene økonomiske stimulans efter den anden bliver således pøset ud over danskerne.

Renten er eksempelvis historisk lav.

Prisen på olie rasler ned og ligger for tiden under 50 dollar per tønde. Det er det laveste i seks år og gør det eksempelvis muligt at købe benzin til tæt ved ti kroner literen.

Reallønnen er også steget i nu tre år i træk. De seneste nye tal viser, at lønnen på det private arbejdsmarked i år med stor sandsynlighed vil vokse med hele 1,4 procent mere end inflationen. Det er den største fremgang siden 2009.

Også beskæftigelsen stiger, mens ledigheden fortsætter med at falde. Priserne på boliger skyder i vejret med rask fart de fleste steder i Danmark. Aktiemarkedet har også siden årets start leveret et ganske pænt afkast på tæt ved 15 pct.

Endelig er den danske krone også blevet trukket ned i pris af euroen, hvilket styrker konkurrenceevnen i dansk erhvervsliv ganske betydeligt.

Under normale omstændigheder ville en økonomi nærmest få vinger, og flyve af sted i rasende fart, hvis så mange stimulanser blev sat i søen på samme tid. Men intet sker. Folk sparer op, puger penge sammen og nægter nærmest at skrue op for forbruget.

Det er den store gæld, der blev bygget op i de gode år frem til krisen startede i efteråret 2007, der fortsat hænger om halsen som en møllesten på de fleste.

Men andre sparer op af ren forsigtighed, fordi der stadig hersker en slags mismod, ikke bare herhjemme, men i det meste af Europa, hvor arbejdsløsheden fortsat er tårnhøj. Men hvor frygten for en statsbankerot i Grækenland, eller andre tilsvarende uhyggeligheder, med mellemrum også dukker op. Senest er det Kina, der har skabt nervøsitet, og så længe denne misstemning fortsætter, er opsvinget næppe lige om hjørnet. Så er det derimod de senere års mere triste tendenser, som desværre vil fortsætte.