Danmark er det dyreste land i EU

De danske forbrugerpriser er fortsat langt, langt højere end i resten af EU. Det holder gang i grænsehandelen, kommenterer økonom.

Retter man blikket uden for EU er Norge og Schweiz dyrere end Danmark. Her må forbrugerne af med 60 pct. ekstra i forhold til gennemsnittet i EU.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Dykker du ned i en køledisk i et supermarked i udlandet vil du hurtigt finde ud af, at varerne er langt billigere end i Danmark. Faktisk er priserne i Danmark fortsat de højeste i forhold til resten af EU. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

Det danske prisniveau er 41 pct. højere end EU-gennemsnittet. Det er især fødevarer og drikke uden alkohol, der er langt dyrere i Danmark, hvor vi betaler 43 pct. mere end resten af EU. Det skyldes blandt andet, at Danmark har EUs højeste moms på fødevarer.Ifølge Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank, er det også en af grundene til, at der er så godt gang i grænsehandlen. 

»Det høje prisniveau er naturligvis en vigtig del af forklaringen på grænsehandlen. Man kan simpelthen købe de fleste varer og tjenester billigere uden for landets grænser,« siger han. 

Skal man spare det helt store på de forskellige varer, er det bedst at styre længere mod syd. Bulgarien er det billigste land i EU. Her er prisniveauet under halvdelen af EU-gennemsnittet. Danmark er efterfulgt af Luxembourg, Finland og Sverige. Ser man bort fra EU er Danmark overgået af Norge og Schweiz, hvor priserne er 60 pct. højere end gennemsnittet i EU.