Danmark er blevet dårligere som skattely

Danmark er placeret som nummer 66 blandt 82 skattely lande. For to år siden var vi helt oppe som nummer 49. Det er Tax Justice Network, der laver opgørelsen.

Danmark er på listen over verdens skattely. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går lidt bedre med åbenheden i Danmark, når det gælder skat. På den sorte liste over skattely lande er vi gået fra en plads som nummer 49 i 2011 og til en som 66 i år. Blandt de nordiske lande er Norge mindre åbne end os, mens Sverige er det modsatte.

Landene øverste på listen er dem med mindst åbenhed og derved størst mulighed for at skjule formuer, der ikke er blevet beskattet. De grimmeste lande på listen er ikke uventet Schweiz, Luxembourg, Hong Kong og Cayman Island.

Det er organisationen Tax Justice Network, der hvert andet år laver en liste over åbenheden i de enkelte lande. Tax Justice arbejder for gennemsigtighed i den internationale finansielle sektor og bekæmper smuthuller, som går det muligt for velhavere at undgå skat. Skattely er organisationens hovedfjende.

De enkelte lande på listen bliver målt på to forhold. Dels hvor meget det enkelte lande fylder i den internationale finansielle verden, som tilbyder overførsler af penge. På den konto er Danmark en meget lille spiller.

Den anden del er spørgsmålet om, hvor stor en åbenhed, der er i det enkelte land. Her får vi scoren 33 pct. lukkethed. Det vil siger moderat lukkethed.

Rapporten opremser 15 forskellige punkter for, hvordan de enkelte lande arbejder med at lave en lovgivning, der sikrer mere gennemsigtighed.

På minussiden tæller for os, at vi ikke opbevarer selskabernes ejerskabet i offentlige registre. Ejerskaberne er hellere ikke tilgængelig på nettet. En række forhold tæller dog også på positivlisten.

Og en af de vigtigste er, at Danmark samarbejder med andre lande og laver dobbeltbeskatningsaftaler. Ifølge rapporten har vi den slags aftaler med 46 andre lande.

Da listen kom i 2011 udtalte skatteeksperten Christen Amby til Berlingske Business, at det var fortjent, at vi var kommet med på listen, men at der var sket forbedringer. KPMG mente derimod ikke at Danmark kan regnes som et skattelyland.