Danmark blandt verdens stærkeste

Danmark blander sig i toppen, når det gælder globalt omdømme. Det fastslår ny rapport, der har haft G8-landene med på råd. Alligevel råber ekspert vagt i gevær.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ud af i alt 38 nationer er Danmark det syvende mest attraktive land at investere i verden. Det konkluderer Reputation Institute, der har interviewet 40.000 respondenter i G8-landene, der har haft respekt, tillid og beundring som de vigtigste faktorer.

Sverige topper for første gang listen foran Canada og Australien på henholdsvis anden og tredjepladsen, mens Danmark altså sniger sig ind i top 10. Og selvom det umiddelbart er en pæn placering, så er der trods alt visse advarselslamper, der blinker, hvis man spørger international business- og brandrådgiver, Martin Roll.

Læs også: Har produktion en fremtid i Danmark?

”Der har været mange af de her undersøgelser de senere år, hvor Danmark har været meget i fokus som investerings-, uddannelses- og turistland. Generelt ligger vi relativt højt på de her internationale undersøgelser, men vi er ofte blevet bedømt på de lidt blødere værdier. Når det gælder de hårdere lidt parametre, såsom skattetakster, krav til miljø og medarbejdere, så ligger vi altså lidt længere nede på listen.”

”Det, der er faren, er, at vi luller os lidt i søvn, da det jo egentlig går meget godt. Overliggeren risikerer at blive sat for lavt efter sådan nogle fine undersøgelser, så det er vigtigt, at vi sætter ambitionsniveauet endnu højere nu. Især fordi mange af de asiatiske lande buldrer frem i øjeblikket både i forhold til produktivitet og innovation. Så Danmark får i fremtiden kamp til stregen,” advarer Martin Roll.

Læs også: Her er Danmarks største virksomheder

Selvom konkurrencen i disse år hovedsageligt kommer fra Asien, skraber Kina, sammen med Colombia og Iran, paradoksalt nok bunden i undersøgelsen fra Reputation Institute. Men ifølge Martin Roll er det, fordi Kina endnu mangler at bevise, at de også er konkurrencedygtige på de mere menneskelige værdier.

”I forhold til Work-life balance og human resource, så taber Kina terræn. Der mangler de stadig at indfri mange ting i modsætning til et udviklet land som Danmark,” slutter Martin Roll.