Dankortomsætningen i december var godkendt

Dankortomsætningen for december viste en stigning på 1 pct. i forhold til november, når der korrigeres for normale sæsonudsving.

ARKIVFOTO 2014 af dankorttransaktion- - se RB 29/12 2014 08.15. De første 23 dage af december købte danskerne for knap 27, 8 mia.kr. med deres Dankort. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dankortomsætningen for december viste en stigning på 1 pct. i forhold til november, når der korrigeres for normale sæsonudsving.

Det kalder Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, for en betydelig fremgang - om end ikke prangende.

- Der er umiddelbart en ganske stor fremgang, som signalerer en ganske betydelig vækst i privatforbruget i den sidste del af 2014. Men tallene er påvirket af, at betydeligt flere overfører penge via "Mobilepay", som teknisk set tæller med i dankortomsætningen. Reelt er fremgangen i december derfor en hel del mindre, vurderer Las Olsen.

Ifølge Nets blev der omsat for 34 mia. kr. via dankort.

Danske Banks privatøkonom tror på, at tallene tyder på en pæn vækst i privatforbruget omkring 0,6 pct. i fjerde kvartal. Ligeledes vurderer Las Olsen, at fremgangen i privatforbruget fortsætter i 2015. Det betyder dog ikke, at et stort forbrugeropsving er rundt om hjørnet.

- Men noget vildt og voldsomt forbrugsopsving forventer vi stadig ikke. Privatforbrug og boliginvesteringer svarer i dag nogenlunde til, hvad vi får udbetalt. Et opsving, hvor forbruget vokser hurtigere end indkomsten, vil altså kræve ny stigning i vores gæld. Og med den gæld, vi i forvejen slæber rundt på fra sidste opsving virker det ikke oplagt.