Dankortkrig: Nets kunne lave billigere dankort-løsning i et år – men gør det først nu

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før din dag begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Nets, der ejer dankortet, har i mere end et år har haft mulighed for at strikke en billigere løsning sammen til især små butikker, der på grund af mange og ofte små betalinger bliver klemt af de faste dankortpriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Godmorgen,

Og velkommen til en nyhedsdag, hvor regnskabssæsonen for alvor bliver skudt i gang, når Lundbeck, Coloplast, Pandora og Nykredit i løbet af morgenen åbner regnskabsbøgerne. Fra morgenstunden har Pandora blandt andet varslet en kæmpe sparerunde efter et svært regnskabsår, mens Lundbeck præsenterer det største overskud nogensinde i selskabets historie.

Vi begynder dog med historien om kontant besked fra Finansministeriet, som fik en bekymret udtalelse fra Energi,- Forsynings,- og Klimaministeriet holdt tilbage i det omdiskuterede salg af Københavns elnet.

1
Finansministeriet fik slettet ministerbekymring i Radius-salg

Da det stort anlagte milliardsalg af Ørsteds elselskab Radius gik ind i den afgørende fase, satte Finansministeriet, der anføres af Venstres næstformand, Kristian Jensen, i november 2018 en stopper for, at den ansvarlige minister på energiområdet, energi,- forsynings,- og klimaminister Lars Christian Lilleholt kunne udtale sig om salgsprocessen og i sine offentlige udtalelser sige, at staten skal være »varsom« med, hvem afgørende infrastruktur som Radius blev solgt til.

Det viser dokumenter, Berlingske har fået aktindsigt i.

Af dokumenterne fra Energi,- Forsynings,- og Klimaministeriet fremgår det, at Lilleholt – hvis han blev spurgt – direkte skulle sige, at Danmark »skal være meget varsomme med, hvem vi sælger vores kritiske infrastruktur til«, men konkret gik Finansministeriet ind og gav Energi,- Forsynings,- og Klimaministeriet besked på at blande sig uden om salgsprocessen og i de såkaldte »talepunkter«, ministeren skulle holde sig til, hvis han blev spurgt, slette en bekymring for det kommende ejerskab af dansk infrastruktur som Radius.

Læs mere her.

2
Omstridt tidligere Falck-chef trækker sig fra bestyrelse

Vi skal også have seneste nyt i sagen om Falcks smædekampagne mod den hollandske konkurrent Bios.

Allan Søgaard Larsen, der i disse dage får kritik for sine handlinger i sin tid som topmand for Falck, forlod mandag bestyrelsen i medicoselskabet Ambu med øjeblikkeligt varsel. Senere mandag aften sagde Allan Søgaard Larsen også farvel til Løkkefonden, som han var med til at stable på benene i 2012 sammen med den nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det skete samme dag, som Falck valgte ikke at anke en afgørelsen i Konkurrencerådet, der har afgjort, at selskabet misbrugte sin dominerende position på markedet for ambulancetjenester til at presse konkurrenten Bios ud i 2015 og 2016.

»Allan Søgaard Larsen, som siden 2011 har været medlem af bestyrelsen i Ambu, har af personlige årsager valgt at udtræde af Ambus bestyrelse med omgående virkning,« skriver Ambu via Fondsbørsen.

Allan Søgaard Larsen var koncernchef for Falck i perioden 2004 til og med 2016. I den rolle stod han i spidsen for en – ifølge Konkurrencerådet – ulovlig kampagne, hvor Falck via målrettet og i nogle tilfælde fordækt kommunikation arbejdede for, at selskabet Bios ikke kunne skaffe medarbejdere nok til at leve op til den kontrakt, som selskabet havde vundet fra Falck i Region Syddanmark.

Også Peter Goll, stjernerådgiveren bag Falcks smædekampagne mod Bios, kaldte mandag redegørelsen fra Konkurrencerådet for »grim læsning« og fastslog, at følelser tog over fra fornuften. Hans nuværende arbejdsplads, Københavns Lufthavne, giver Peter Goll fuld opbakning.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Nyt prisvåben til dankortet har samlet støv hos Nets i mere end et år

Vi runder af med seneste nyt i dankortkrigen, hvor et stigende antal butikker fravælger at tage imod dankortbetalinger, fordi løsningen er for dyr for butikkerne. Det sker, selv om Nets, der ejer dankortet, i mere end et år har haft mulighed for at strikke en billigere løsning sammen til især små butikker, der på grund af mange og ofte små betalinger bliver klemt af de faste dankortpriser.

Problemet er imidlertid, at Nets ikke har benyttet muligheden for at sænke priserne, som politikerne har udstyret Nets med, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv til Finans.

»Nets har faktisk mulighed for at give lavere priser til små butikker. Den mulighed har Nets så bare ikke brugt,« siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Først nu – 13 måneder efter at tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) åbnede for, at Nets kan fravige de ti faste pristrin for forretningers modtagelse af dankortbetalinger – har Nets taget det nye prisvåben i brug.

Jeppe Juul-Andersen, direktør for dankortet i Nets, afviser over for Finans, at Nets er kommet sent ud af startblokken.

Det bør investorerne holde øje med

Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea Wealth Management, giver her tre bud på, hvad investorerne bør holde øje med i dag.

  • I dag holder præsident Trump sin udskudte »State of the Union«-tale til Kongressen, og i lyset af både handelskrig og den langvarige delvise nedlukning af det amerikanske statsapparat vil investorerne naturligt holde øje med, hvad den amerikanske præsident har at sige omkring landets tilstand.
  • Derudover er dagen i dag store-PMI-dag for de endelige erhvervstillidstal i store dele af verden. Vi får tal for indkøbscheferne syn på udviklingen i både eurozonen som helhed, enkelte europæiske lande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien samt USA. PMI-tallet er en god temperaturmåling på vurderingen ude i virksomhederne omkring de kommende måneders aktivitet.
  • Julehandlen kommer også i fokus i dag, når detailsalget for december i EU bliver offentliggjort. Tallet vil sammen med de seneste målinger vise os, hvor optimistiske de europæiske forbrugere er. På trods af udviklingen i Europa det seneste halve års tid, der er svagere end ventet, er arbejdsløsheden fortsat på vej ned, og lønvæksten på vej op, hvilket er positivt for privatforbrugerne.

Markederne lige nu:

Indeks Udvikling (%)
Nikkei 225 -0,1
Topix +0,1
Hongkongs Hang Seng Lukket
China Shanghai Composite Lukket
China CSI 300 Lukket
Taiwan Taiex Lukket
Sydkoreas Kospi Lukket
Indiens BSE Sensex +0,1
Singapores STI Lukket
Sydney ASX 200 +2,0

Indeksværdi klokken 06.15