Dankortforbrug peger ikke på forbrugsfest

Selv om der er en svag fremgang i dankortforbruget, er det muligvis ikke nok til at holder opsvinget i live. Udsigterne til en forbrugsfest i Danmark er lange. Sådan lyder vurderingerne fra to analytikere.

Antallet af betalinger og overførsler med det lille stykke plastic nåede op på 96,2 mio. i januar. Det er en stigning på mere end 8,3 pct. i forhold til sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Dampen er gået lidt af privatforbruget efter den meget stærke vækst i tredje kvartal sidste år. Der er dermed for indeværende ikke tegn på at 2016 er begyndt med en forbrugsfest, skriver cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen i en kommentar, hvor han peger på, at dankortforbruget ikke har fået en flyvende start på året.

Antallet af betalinger og overførsler med det lille stykke plastic nåede op på 96,2 mio. i januar. Det er en stigning på mere end 8,3 pct. i forhold til sidste år. Renset for sæsonudsving og pengeoverførsler var været en fremgang i dankortkortforbruget på 0,6 pct. fra december til januar.

- Det er en fremgang, der er hæderlig uden dog at imponerer. Der er således ikke noget der tyder på, at danskerne har skruet væsentligt mere op for forbruget over de seneste måneder, skriver Tore Stramer, der er chefanalytiker i Nykredit, i en kommentar.

- Det er naturligvis en smule bekymrende med tanke på, at det netop er privatforbruget, der skal holde gang i opsvinget. Vi må således også konstatere, at den nuværende fremgang i privatforbruget måske ikke er nok til at holde opsvinget i live, uddyber han.

Tager man højde for sæsonmæssige forhold, tendensen til at dankortet som nævnt benyttes mere og mere, samt at der i stigende grad foretages pengeoverførsler med dankort via mobilen, så var der ifølge Jes Asmussen tale om et fald i januar på omkring 0,5 pct. sammenlignet med måneden før.

- Forbrugerne er da formentlig heller ikke blevet meget mere optimistiske siden januar set i lyset af den fortsat turbulente udvikling på de finansielle markeder, en begyndende tendens til stagnation på boligmarkedet samt muligvis også udsigten til de stigende bidragssatser på boliglån, vurderer Jes Asmussen.

Nykredit vurderer heller ikke, at der er tegn på, at vi får en lånefinansieret fremgang i privatforbruget. Banken mener dog, at fremgangen i privatforbruget er stort nok til at holde opsvinget på sporet og sikre en vækst i Danmarks bruttonationalprodukt på knap 1,5 pct. i 2016.

- Men vi må også sande, at der er en risiko for at opsvinget ikke rigtig får fat i år, erkender Tore Stramer.