Dankortet i overlevelseskamp og erhvervskæmper i konflikt

Foto: Erik Refner

Godmorgen

Vi begynder ugen med historien om en ny EU-forordning, der betyder, at bankerne fra onsdag tjener mindre på de internationale betalingskort. Men Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv tror ikke, at den nye regel vil mindske truslen mod Dankortet fra de internationale kort. Selvom brugen af Visa- og MasterCard er steget voldsomt, afviser Finansrådet, at bankerne underminerer Dankortet.

Og så til en ny bog om en af sværvægterne inden for dansk erhvervsliv. I bogen om Haldor Topsøe afsløres det, hvordan et samarbejde mellem Haldor Topsøe og A.P. Møller om et olie-raffinaderi i København udviklede sig til en højspændt konflikt mellem de to virksomheder. I samme bog finder man også den hidtil ukendte historie om Topsøes forsøg på at indgå et erhvervssamarbejde med den tyske besættelsesmagt om etablering af et koksværk i Aarhus på vegne af en af landets største virksomheder, Aarhus Oliefabrik.

Efter flere års udviklingsarbejde er medicinalselskabet Lundbeck klar med en højteknologisk landvinding, der får Valby-virksomheden til at trække produktion fra udlandet hjem til Danmark. Lundbeck vil angribe forretningsmodellen i billige produktionslande som Indien og Kina med »miniput«.

Salget af personbiler fortsætter med at stryge derudad i Danmark, og for første gang nogensinde ser antallet af solgte personbiler ud til at blive over 200.000 på et enkelt år.

Med ønsket om en god dag

Morten Thorborg Jasper

Jourhavende, Business.dk