Dankort-tal viser vækst i privatforbruget efter svagt forår

Det nyeste tal for dankortomsætningen viser, at der i sommermånederne atter kom gang i privatforbruget efter et forår, hvor vi holdt "muldvarpen" godt gemt i baglommen.

Shopping på Strøget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne købte og overførte i september penge for 28,4 milliarder kr. med deres Dankort i september 2015. Det var 2,5 milliarder, eller 9,7 pct., mere end i september 2014, oplyser Nets onsdag

Renser man for normale sæsonudsving og pengeoverførsler på mobilen, har der ifølge chefanalytiker hos Nykredit, Tore Stramer, været et fald i dankortkortforbruget på 0,9 pct. fra august til september.

»Det er et meget beskedent fald – ikke mindst med tanke på at dankortomsætningen steg ganske kraftigt i såvel juli og august. Det betyder også, at dankortomsætningen er steget med 2,7 pct. målt over de seneste tre måneder. Vi kan derfor også konstatere, at privatforbruget igen stiger jævnt efter et ellers sløvt forår med fald i dankortomsætningen,« skriver Tore Stramer i en kommentar til dagens dankort-tal.

»Det er selvsagt opløftende med tanke på, at det netop privatforbruget, der skal holde gang i opsvinget. De seneste måneders generelle fremgang i dankortomsætningen bekræfter os da også i, at farten i dansk økonomi igen er på vej op efter et ellers sløvt andet kvartal,« fortsætter han.

I Danske Bank har privatøkonom Las Olsen opgjort, at dankortomsætningen er steget  med 1,5 pct. fra august til september, når man renser for sæsonbevægelser og pengeoverførsler på f.eks. mobilepay.

»Tallene viser, at der igen er kommet godt gang i forbruget, efter tilbagegangen i foråret. Faldet i forbruget i andet kvartal var altså som forventet kun en engangsbegivenhed. Dankortomsætningen indikerer, at forbruget steg med over en procent alene i tredje kvartal, hvilket er en meget markant fremgang,« skriver Las Olsen i sin kommentar.