Danish Crown: Vækst i udlandet skyldes opkøb

En af de virksomheder, der har vækst i udlandet, er Danish Crown. Det skyldes blandt andet opkøb og vanskelige rammevilkår i Danmark, lyder det fra slagterigiganten.

Slagteriet Danish Crown er en af de virksomheder, der opretter flere arbejdsplader i udlandet, mens den har færre i Danmark. Her er det Danish Crowns slagteri i Polen. Foto: Per Gudmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere danske virksomheder øger antallet af arbejdspladser i udlandet, mens det falder i Danmark.

Det viser ny kortlægning fra Berlingske Research, der har sammenlignet tal fra landets C20-selskaber samt en række store ikke-børsnoterede selskaber.

En af de virksomheder, der oplever stigende vækst i udlandet er Danish Crown.

Verdens største svinekødseksportør med hovedsæde i Randers har således fået 2.892 flere ansatte i udlandet i perioden 2008-2014, mens tallet i Danmark er faldet med 1.967 ansatte.

Dårlige rammevilkår

En af årsagerne til det er, at der bliver færre råvarer, og det medfører et faldende behov for slagterimedarbejdere.

»Hvis vi går længere tilbage, er det rigtigt, at der er nogle produktionsformer, som det ikke kan lade sig gøre at have i Danmark, hvis det skal være konkurrencedygtigt internationalt. Men vi slagter jo dyrene her i Danmark, og når der bliver færre af dem, skal vi også bruge færre hænder,« siger Danish Crowns topchef, Kjeld Johannesen.

Han understreger, at stigningen i udlandet i høj grad skyldes opkøb uden for Danmarks grænser.

Danish Crown har gennem de seneste fem år haft et fald i antallet af slagtesvin på ca. fem mio. i Danmark.

Ifølge Danish Crown skyldes udviklingen i ansatte blandt andet også de danske rammevilkår, der fra regeringens side opstilles.

Kjeld Johannesen henviser til en række punkter, som de sammen med Landbrug og Fødevarer kunne ønske ændret.

»I Danmark har vi meget skrappe krav til miljø og fødevarekontrol, og sådan nogle ting er meget dyrere i Danmark, og det er noget af det, virksomhederne er med til at finansiere,« siger Kjeld Johannesen og understreger, at de ikke er en politisk organisation.

De seneste år har vist en udvikling i markedet, der har tvunget Danish Crown til at opkøbe i udlandet for at bevare konkurrenceevnen. Det sker, da den største vækst findes i markederne omkring Danmark, og med opkøb kommer også flere arbejdspladser. Det er blandt andet lønniveauerne i udlandet, der er med til at gøre de udenlandske markeder attraktive for Danish Crown.

For dem er det også meget vigtigt at holde fast i købekraften, og i og med Danmark er et dyrt land at leve i, bliver lønningerne også høje.

Ingen vækstmuligheder i Danmark

Danish Crown påpeger også, at der ikke er store muligheder for at vokse i Danmark, og hvis man skal øge sin soliditet internationalt, er det ikke i Danmark, man kan blive større, forklarer direktøren.

»Det er også et spørgsmål om Danmark i forhold til en placering i EU, hvor det handler om konkurrencedygtighed. Indtil nu har vi bare taget konsekvenserne af de præmisser, vi lever under. Det giver jo mening, at kød, der skal spises i England, også bliver forarbejdet i England,« siger Kjeld Johannesen.