Danfoss-topchef skal speede digital omstilling i Danmark op

Regeringen med erhvervs- og vækstministeren i spidsen vil sikre, at danske virksomheder kommer med på den digitaliseringsbølge, som rammer verden i øjeblikket. Danfoss’ topchef Niels B. Christiansen bliver formand for en tænketank, som skal komme med forslag til at få det til at ske.

Produktionspanel. Regeringen med erhvervs- og vækstministeren i spidsen vil sikre, at danske virksomheder kommer med på den digitaliseringsbølge, som rammer verden i øjeblikket. Danfoss’ topchef Niels B. Christiansen (på billedet) bliver formand for en tænketank, som skal komme med forslag til at få det til at ske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nye tider. A.P. Møller - Mærsk spekulerer over, hvad rederiet skal sejle med, når 3D-printerne udkonkurrerer produktion i Kina. Halvdelen af vindmølleproducenten Vestas’ forretning er blevet en serviceforretning baseret på data. Og Mercedes tester førerløsebiler på autobahn i Tyskland.

Alt sammen er det en del af den digitalisering, der bliver et stadig vigtigere vilkår for erhvervslivet over hele verden. Og nu vil erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) sikre, at ikke kun de store danske koncerner, men hele det danske erhvervsliv kommer med på vognen. Derfor genopliver han Produktionspanelet i en ny version, Produktionspanelet 4.0, med reference til den industrielle revolution 4.0, som handler om digitalisering, automatisering og robotter.

Transformation af virksomheder

Danfoss’ topchef Niels B. Christiansen bliver formand for panelet.

»Spørgsmålet er, hvordan vi for alvor skal udnytte digitaliseringens muligheder til at skabe vækst og velstand i Danmark. Med Produktionspanelet 4.0 håber jeg, at vi kan blive konkrete og helt skarpe på, hvilke politiske initiativer vi skal tage for at få det til at lykkes,« siger Troels Lund Poulsen.

Niels B. Christiansen var formand for det tidligere produktionspanel, der i maj sidste år afleverede en række anbefalinger til regeringen om, hvordan danske industrivirksomheders konkurrenceevne sikres.

Udnyttelsen af ny teknologi og digitalisering var nogle af de ting, det daværende panel pegede på. Nu fortsætter han arbejdet, og det bliver med særligt fokus på landets små og mellemstore virksomheder.

»Hvor verden er kørt lidt i slæbegear, er der ingen tvivl om, at der her er en vækstmulighed, og at de, der kommer først ud af hullerne, har mulighed for at skabe noget stort. Det er en mulighed, som ligger godt for Danmark,« siger Niels B. Christiansen.

»Novo Nordisk, Carlsberg og Danfoss skal nok klare sig og ender nok med at blive spydspidser. Det, vi ser hver gang, er, at små og mellemstore virksomheder halter bag­efter. Derfor skal fokus være på, hvordan vi får de små og mellemstore virksomheder op i gear,« siger Niels B. Christiansen.

Ifølge ham handler det om langt mere end at få de mindre virksomheder til at investere i ny teknologi, hvilket betaler sig tilbage i løbet af et par kvartaler.

Der er tale om en transformation, som kræver mere langsigtede investeringer og politiske tiltag, for eksempel i form af nye typer uddannelser.

En af de ting, Niels B. Christiansen forventer, at panelet kommer til at fokusere på, er nemlig behovet for de rette kompetencer.

En undersøgelse, som Erhvervs- og Vækstministeriet offentliggjorde tidligere på ugen, viser, at der vil mangle 19.000 IT-specialister i 2030. Tallet er sikkert rigtigt nok og bliver måske endda større, men det mere relevante spørgsmål er, hvilke kompetencer der bliver mangel på, mener Niels B. Christiansen.

»Panelet kan måske være med til at gøre den debat mere nuanceret. For der vil bliver brug for IT-specialister, men det er også folk, der er dygtige til matematik og det analytiske, og som ved noget om algoritmer, så de kan omsætte store datamængder til service og produkter. De faggrænser, vi kender i dag, vil blive ophævet. Jobbeskrivelserne er der ikke endnu, og de uddannelser, vi skal bruge, er ikke velbeskrevet endnu. Jeg håber, vi kan være med til at gøre det lidt mere klart,« siger Niels B. Christiansen.

Digitaliseringen tages alvorligt

Hos Dansk Industri kalder administrerende direktør Karsten Dybvad nedsættelsen af et nyt produktionspanel for et vigtigt signal fra regeringens side om, at man tager den omstilling, dansk erhvervsliv er på vej igennem, alvorlig.

»Det går rigtig stærkt i øjeblikket, og derfor er det rigtig glædeligt, at arbejdet med at skabe de bedste vilkår for virksomhedernes digitale omstilling kommer i gang. Det er vigtigt at få skabt en platform for og viden om digitaliseringen, så vi får det, der skal til for at gribe de muligheder, digitaliseringen giver,« siger Karsten Dybvad, der understreger, at digitalisering ikke kun rammer industrivirksomheder, men også servicebranchen, byggeriet og det offentlige.

Brancherne forandrer sig

Vigtigheden understreges af en undersøgelse, som Dansk Industri har foretaget blandt sine små og mellemstore medlemsvirksomheder om, hvordan de ser på digitaliseringen. Godt halvdelen forventer, at digitaliseringen i høj eller meget høj grad vil ændre deres branche inden for de næste fem år. Hver tredje føler sig i høj eller meget høj grad rustet til at håndtere digitaliseringen, mens 51 procent kun i nogen grad føler sig rustet.

Serviceerhvervene er ikke direkte omfattet af Produktionspanelet, men ifølge Niels B. Christiansen og Troels Lund Poulsen smelter service og produktion i disse år tæt sammen som følge af digitaliseringen. Derfor vil anbefalinger fra Produktionspanelet langt hen ad vejen have relevans for serviceerhvervene.

Det er Gert Laier Christensen, under­direktør i Dansk Erhverv, enig i.

»Vi er meget glade for, at regeringen nedsætter et nyt produktionspanel. Det er intet problem, at det tager udgangspunkt i produktionsvirksomheder, for i dag ser vi, at skillelinjerne opløses, og dagsordenen er meget bredere,« siger Gert Laier Christensen.

Produktionspanelets endelige sammensætning bliver offentliggjort senere på måneden. Panelet har fået cirka ni måneder til at komme med sine bud.