Danfoss-ansatte kræver lønforhøjelse på seks procent

Knap er overenskomstforhandlingerne indledt, før en trussel om strejke udgår fra en af de tunge fællestillidsmænd i Århus.

Det skriver Århus Stiftstidende fredag.

"Hvis de ansatte her på Danfoss i Viby kan se, at der ikke kommer et tilfredsstillende resultat ud af overenskomstforhandlingerne, og at de kan opnå forbedringer ved at gå i strejke, tror jeg, de fleste i yderste konsekvens er villige til at trække konfliktvåbnet," siger Jan Ahrendt, fællestillidsmand for 200 ansatte på Danfoss i Viby.

I alt 19.000 århusianske industriarbejdere er omfattet af de indledende overenskomstforhandlinger, der begyndte i sidste uge.

Går de glat, vil landets kvarte million arbejdere i industrien - århusianerne inklusive - om en måned have fået ny overenskomst.

Men en fordragelig afslutning vil ifølge fællestillidsmanden komme til at koste arbejdsgiverne - ikke mindst hans egen.

Kravet er seks procent mere i løn, hvilket kan omfatte kompensation for skifteholdsarbejde og flere feriepenge.

Arbejdsmarkedsforsker Jesper Due fra Københavns Universitet vil ikke spå, om krav af den kaliber overhovedet har en chance.

Men han sætter dem gerne i perspektiv.

"En seks procents stigning i arbejdsgivernes samlede omkostninger er mere end en fordobling, sammenlignet med hvad der blev givet i hele sidste overenskomstperiode. Tillidsmandens krav ligger desuden et godt stykke over de udmeldinger, som LO's formand Hans Jensen lige er kommet med," siger professor Jesper Due, der er centerleder i FAOS (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier) på Københavns Universitet.

Hans Halvorsen, formand for LO-Århus, vil ikke udelukke, at forhandlingerne ender i konflikt.

"Vores medlemmer har en berettiget forventning om at få del i værdistigningen," siger Hans Halvorsen til Århus Stiftstidende.

Seneste storkonflikt var i 1998, da 450.000 privatansatte strejkede fra 27. april til 6. maj. I 1985 resulterede overenskomstforhandlingerne i både strejker og lock-out, som omfattede 300.000 ansatte.

Kilde: Århus Stiftstidende