Dagpengesystemet er forældet

Spark gang i hjulene med højere dagpengesatser, der nedtrappes hurtigere. Det foreslår ASE.

Læs mere
Fold sammen
Flere og flere personer synes ikke at a-kasseforsikringen er relevant for dem, fordi deres indkomster er meget høje. Dagpengesatsen er ikke fulgt med, og dermed er dagpengesystemet blevet overhalet af udviklingen på arbejdsmarkedet.

Derfor foreslår ASE en helt ny mode, hvor dagpengesatsen er en del højere end den er i dag, men til gengæld nedtrappes hurtigere end det er tilfældet i dag.

- Muligvis er vores model en smule dyrere end den eksisterende, men der er jo netop også brug for, at der kommer penge i omløb i samfundet. Hvis ikke forbrugerne har noget at forbruge af, så kan virksomhederne jo ikke sælge noget til dem, siger Jesper Bøge, direktør i ASE.

Forældet

For 10 år siden var 80 procent af arbejdsstyrken medlem af en a-kasse, mens det nu er 70 procent – tiden er løbet fra dagpengesystemet i dets nuværende form. Det fortalte de to arbejdsmarkedsforskere Jesper Due og Jørgen Steen Madsen allerede i januar i år.

- Det er fornuftigt at reducere medlemsbidraget for at være dagpengeforsikret, som Arbejdsmarkedskommissionen foreslår, men faktisk svarer det jo bare til at ændre prisen på produktet uden at ændre produktet. Langt værre er det, at det på ingen måde gør det mere attraktivt at forsikre sig, siger Jesper Bøge.

Og ifølge en ny spørgeskemaundersøgelse, som ASE har lavet sammen med Zapera, er der bred opbakning til forslaget. Står det til et bredt flertal – 64 procent – af de 450.000 personer, som ikke er medlem af en a-kasse, skal dagpengesystemet laves om til et degressivt system, så man får flere dagpenge i starten, og at ydelsen herefter aftrappes.