Dårlige landbrugskunder koster Spar Nord 100 millioner

Ekstraordinær afskrivning på dårlige landbrugskunder koster Spar Nord dyrt. Det samme kan ramme flere andre banker, siger ekspert.

Foto: HENNING BAGGER. Arkivfoto. Landbrugets krise rammer nu Spar Nord hårdt, mens store banker som Nordea og Danske Bank er langt mindre eksponeret mod landbruget.
Læs mere
Fold sammen

Landbrugets krise rammer nu Spar Nord hårdt. Banken har netop meddelt forud for sit årsregnskab 5. februar, at den nedskriver med 100 millioner kroner på grund af sin eksponering mod det kriseramte landbrug.

Ifølge forsker og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, Lars Krull, er der stor risiko for, at flere andre banker inden længe vil komme med samme dårlige tal.

»Der er bestemt grund til at være bekymret for, at landbruget i den kommende tid til give anledning til flere nedskrivninger. Det er især de mindre banker, som har problemer, for det i høj grad dem, der er eksponeret mod landbruget. De af dem, som har engagementer svarende til omkring 10 procent eller mere af deres samlede udlån er i risikozonen,« siger han og peger på, at problemet ikke skyldes, at bankerne har ligget på den lade side siden finanskrisen.

»Det er et strukturelt problem, som tager meget lang tid at løse. Så længe landbruget er i krise, er mange landbrugskunder låst fast hos deres bank, fordi ingen andre banker ønsker at overtage dem,« forklarer han.

Store banker som Nordea og Danske Bank er ifølge Lars Krull langt mindre eksponeret mod landbruget.

Spar Nords samlede engagementer i landbruget er på  3,5 mia. kroner,
hvilket svarer til 8 procent af de samlede udlån og garantier. Den har i alt måttet nedskrive for 600 mio., og forventer flere betydelige nedskrivninger i 2015 på grund af de dårlige landbrugskunder. Til gengæld forventer den, at  nedskrivningsbehovet på sine øvrige erhvervskunder vil være faldende.

Dertil kommer, at Spar Nord har udskiftet sin datacentral langt billigere end ventet. Banken har besluttet at opsige sin aftale med Skandinavisk Datacentral og afhænder sine aktier til den samme værdi, som banken bogførte i september sidste år.