Dårlig konkurrenceevne fastholder Danmark i krise

Danmarks konkurrenceevne er under alvorligt pres, og Danmark er kommet dårligere gennem krisen end mange andre OECD-lande, viser regeringens årlige redegørelse om konkurrenceevnen, der bliver offentliggjort i dag

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark sakker bagud i velstand og er kommet langt dårligere gennem de senere års økonomiske krise end både USA og de 17 eurolande. Begge steder er velstanden i dag højere, end før krisen satte ind. Herhjemme er bruttonationalproduktet (BNP) derimod fortsat tæt ved fem procent lavere end i 2008, hvilket svarer til, at vores samlede velstand er op mod 100 milliarder kroner lavere, end da den toppede for en del år siden.

Det fremgår af den årlige redegørelse om vækst og konkurrenceevne fra Erhvervs- og Vækstministeriet, som udsendes senere i dag.

Redegørelsen, som Berlingske Business er i besiddelse af, peger på, at Danmarks konkurrenceevne er svækket betydeligt det seneste årti. Det ses også ved, at Danmark mister markedsandele på vores største eksportmarkeder, ligesom vi tiltrækker alt for få investeringer fra udlandet.

»Investeringerne i Danmark er i de seneste år stagneret, og vi har i dag en relativt lav beholdning af udenlandske investeringer sammenlignet med eksempelvis Sverige og Nederlandene,« hedder det i den 136 sider lange rapport.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) mener, at vi må se store udfordringer i øjnene. Men særligt vigtigt er det at øge konkurrencen på hjemmemarkedet samt omfanget af udenlandske investeringer, vurderer ministeren.

»Det er et stort problem, at vi har højere priser i Danmark end resten af OECD-landene. Det betyder, at forbrugerne kræver højere løn for at kompensere for de høje priser. Hvis vi kan øge konkurrencen, vil det give en dobbelt effekt, da lønpresset bliver mindre, ligesom eksporterhvervene får det bedre,« siger Ole Sohn og henviser til, at regeringen snart kommer med en konkurrencepakke, der skal øge konkurrencen på hjemmemarkedet.

»Vi kan se, at vi har høje priser, når vi går til tandlægen, på apoteket eller i byggemarkedet. Vores konkurrenceudspil tager bredt fat på de områder, hvor vi skal skærpe konkurrencen,« siger Ole Sohn.

Lavere arbejdstid og længere ferie

Rapporten konkluderer, at forbrugerpriserne i Danmark er 14 procent højere end i en række sammenlignelige lande, når der tages højde for forskelle i landenes velstand, moms og afgifter. Det er især priserne på tjenesteydelser, der er højere i Danmark end i de øvrige lande, og her er konkurrencen i Danmark helt i bund i OECD-sammenhæng.

Den nye redegørelse viser samtidig, at der typisk er lavere aftalt arbejdstid og mere ferie i Danmark end i resten af OECD-landene. Det er et problem for Danmarks samlede arbejdsudbud. Andre problemer er den manglende kommercielle udnyttelse af den offentlige forskning samt for få vækstvirksomheder.

Cheføkonom Jens Hauch fra tænketanken Kraka siger, at en bedre konkurrenceevne på kort sigt handler om at holde lønnen i ro.

»På længere sigt handler det om at få produktiviteten øget, og her bør man nok afvente udspillet fra Produktivitetskommissionen, fordi vi ikke ved ret meget om, hvorfor udviklingen har været dårlig i flere år. Men ellers er det vigtigt at forbedre de generelle rammevilkår for erhvervslivet snarere end at rette fokus mod udvalgte sektorer, for man ved alligevel ikke, hvem der bliver fremtidens vindere,« siger Jens Hauch.

På tilsvarende vis mener seniorøkonom Beñat Bilbao fra World Economic Forum i Schweiz heller ikke, at der er én årsag, som alene kan forklare den store forværring, der er set af dansk konkurrenceevne de senere år.

»Samlet er Danmark stadig meget konkurrencedygtigt, men en af flere forklaringer på tabet af konkurrenceevne er den vanskelige adgang til finansiering gennem aktier, lån og især risikovillig kapital. Det betyder, at virksomhederne har problemer med at tage investeringsbeslutninger,« siger Beñat Bilbao.

Et fald på tyve procent

For at rette op på konkurrenceevnen, bør Danmark ifølge den internationale topøkonom bevare fokus på det, der allerede er af investeringer i uddannelse af alle typer og innovation, som kan holde dansk økonomi på et højt teknologisk niveau. Det kan øge produktiviteten og øge vores evne til at producere produkter og serviceydelser til høje priser.

At de høje skatter svækker konkurrenceevnen, mener økonomen ikke man kan sige entydigt.

»Det er svært at vurdere, hvad der er det rette niveau for skatter og den offentlige sektor. Det afhænger af, hvordan skatterne anvendes og af den rolle, som den offentlige sektor kan spille. Offentlige investeringer i forskning og udvikling og informations- og kommunikationsteknologi, som øger produktiviteten, er vigtige,« siger han.

Samlet er den danske lønkonkurrenceevne forringet med omkring 20 procent siden 2000 og frem til omkring 2011, hvor en vending til det bedre er sat ind. Siden er lønnen steget mindre herhjemme end i udlandet, ligesom produktiviteten igen har været i fremgang. Men der er stadig lang vej, før Danmark har indhentet det tabte, fremgår det af redegørelsen.