Da Trump mødte Europa: Brexit bliver en succes, NATO er forældet og Merkels katastrofale fejl

Dagens overblik: Donald Trump har luftet sine visioner for det kommende samarbejde mellem USA og Europa. Og så viser det sig, at det offentlige Danmark har brugt millioner i det skandaleombruste kursusvirksomhed Probana. Få overblikket over dagens vigtigste erhvervshistorier her.

Foto: Justin Lane, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE

Godmorgen og velkommen.

Det her er ugens første Business-overblik.

Når du om lidt er nået til artiklens ende, vil du blandt andet vide, hvorfor demokratiet er kortsluttet i Nykredit, og hvor galt det kan gå, når to stiftere af en dansk computespilsrsucces pludselig bliver rygende uvenner.

Du vil også kende til det seneste kapitel i fortællingen om skandalevirksomheden Probana.

Men først skal du høre, hvordan det gik første gang Donald Trump sad ansigt til ansigt med den europæiske presse.

1
»More countries will leave«

På fredag tiltræder Donald Trump som amerikansk præsident, og det kan godt se ud til, at vi europæere skal vænne os til et noget anderledes politisk forhold til USA. I et interview, hvor Trump sad til bords med to journalister fra den tyske avis Bild og britiske Times of London, fortalte han om sine mange nye visioner for det transanlantiske samarbejde.

Blandt andet er Trump sikker på, at »brexit« bliver en stor succes, og flere lande derfor vil forlade EU i de kommende år. Han forklarede også, at NATO i hans optik er forældet og ubrugelig. Det skyldes ifølge Trump, at flere europæiske lande ikke betaler tilstrækkeligt til samarbejdet, og at organisationen ikke har været i stand til at nedkæmpe terrorisme.

Desuden fik Merkel kritik for at have lukket for mange flygtninge og migranter ind i Europa, mens sanktionerne mod Rusland kan blive fjernet, hvis USA til gengæld kan lave en aftale med russerne om en atom-nedrustning.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Seneste kapitel i sagen om Probana

Efter mødet med Donald Trump rejser vi nu tilbage til Danmark. Vi har tidligere hørt, hvordan den omstridte kursusvirksomhed Probana har forsøgt at true erhvervsfolk til at betale for kurser de aldrig har deltaget i. Og hvordan medarbejdere er blevet truet med at blive trukket i løn, hvis ikke de leverer.

Nu viser det sig, at Probana har haft held til at tiltrække flere tusinde offentlige ansatte til kurserne. Berlingske Business kan fortælle, at det offentlige i alt har brugt mindst 40 millioner kroner på kurser i den skandaleramte virksomhed.

Og så er det ifølge en professor endda noget tvivlsomt, hvad de ansatte overhovedet har fået ud af kurserne.

Dagens tal..

.. er 11.999. Så mange kilometer lang er den nye togrute, som forbinder det vestlige Kina med London. Det første tog ruller ind på perronen i Øst-london på onsdag efter en rejse på 16 dage gennem otte lande. I The Guardian kan du læse om, hvorfor langdistance-tog vinder frem som alternativ til fragtskibe og fly..

3
Demokratiet halter i Nykredit

Inden længe er der valg til Nykredits magtfulde repræsentantskab. Det er koncernens øverste myndighed, som har til opgave at udpege bestyrelsen. Men nu forsøger den nuværende bestyrelse aktivt at påvirke, hvem der stiller op og bliver valgt til det kommende repræsentantskab, kan Finans.dk fortælle. Og det er et klart demokratisk problem, mener flere ledelseseksperter.

Bestyrelsen skal nemlig varetage alles interesserer i repræsentantskabet og ikke blot dem, de selv er enige med, siger eksperterne.

Kampen om pladserne i repræsentantskabet er blevet ekstra ophedet, efter det er kommet frem, at en slagkraftig oprørsgruppe af utilfredse kunder, som vil stoppe Nykredits kommende børsnotering, har tænkt sig at stille op.

4
Bitter strid mellem spilduo

Det plejede at gå så godt hos spilproducenten Playdead. Computerspillene Limbo og Inside vandt alverdens priser, og firmaets to stiftere Dino Patti og Arnt Jensen tjente kassen. Men i 2015 begyndte tingene at gå skævt mellem succesduoen, fortæller Børsen.

De to blev uenige om, hvem der havde rettighederne til spillene. Og pludselig en dag sendte Arnt Jensen sin opsigelse til medstifteren. Herefter eskalerede konflikten. De to stiftere kunne ikke længere se hinanden i øjnene og kommunikerede kun gennem deres rådgivere. Arnt Jenses ønskede alligevel ikke at forlade firmaet, og begge var de bange for, at den anden ville kuppe sig til magten i det succesfulde firma.

I sidste ende blev Dino Patti købt ud af virksomheden for 50 millioner kroner.

"Det svarer til, at jeg var blevet skilt fra en kæreste, og du spurgte ind til det. Det er meget personligt," siger Dino Patti.

Business-redaktionen anbefaler:

- De danske piloter: Sikkerhed og punktlighed kommer først

- Danfoss-topchef: Handelskrig vil være en dyr fejl

- Danmark er blandt de bedste i verden til at skabe både vækst og lighed

- Tidligere Parken-bosser kræves fængslet i sag om mulig kursfup

5
8 mænd og den halve verden

Forskellen mellem verdens super-rige og verdens fattigste er større end hidtil antaget. En gruppe på otte mænd - blandt andet bestående af Bill Gates og Facebook-stifteren Mark Zuckerberg - ejer lige så meget, som de 3,6 milliarder fattigste mennesker på kloden. Det viser en rapport fra udviklingsorganisationen Oxfam, som Information har set.

En anden af rapportens konklusioner er, at syv ud af ti mennesker bor i lande, hvor uligheden er steget de seneste 30 år. Heriblandt også Danmark.

Det sker i dag

Klokken 11.00: Eurozonen præsenterer tal for novembers handelsbalance

Også kl. 11 begynder forhandlingerne mellem fagforbundet 3F og Dansk Industri om ny fællesoverenskomst på transportområdet, der omfatter chauffører, havnearbejdere og lagerarbejdere.

I løbet af dagen udsender Den Internationale Valutafond en opdateret World Economic Outlook-rapport, der tager et kig på verdens økonomiske tilstand.

De amerikanske børser er lukket på grund af Martin Luther King Day.

Det sker på markederne

- Den forestående indsættelse af Donald Trump som præsident og barske brexit-meldinger fra London sender de asiatiske aktier i minus.

- I Japan falder Nikkei-indekset 0,9 pct., og også det bredere Topix-indeks dropper 0,9 pct.

- Shanghai Composite-indekset falder 1,4 pct.

- De amerikanske aktiefutures ligger med fald på omkring 0,2 pct. mandag morgen.