Da legoklodser fik et rungende »what?« til at lyde på landets gossipredaktioner

Niels B. Christiansen foto: Asger Ladefoged/ Robert Mærsk Uggla foto: Thomas Lekfeldt/ Henrik Poulsen foto: Keld Navntoft/ Colding Friis foto: Niels Ahlmann Olesen/ Jørgen Vig foto: Fabian Bimmer/ Christian Harlang foto: Torkil Adsersen
Læs mere
Fold sammen

Ugens opture

Niels B. skal finde sit indre legebarn

Niels B. Christiansen. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

»What?« Sådan lød den rungende reaktion på gossipredaktionens gange torsdag morgen, da det blev kendt, at den tidligere Danfoss-direktør Niels B. Christiansen skifter termostater og andet varmeenergiudstyr ud med de kendte klodser i mange farver fra Lego.

Jeg forstår stadig ikke skiftet, men der er altid plads til at blive klogere. Og kender jeg Niels B. Christiansen ret, så er der tænkt over tingene, før han meldte sig som kandidat til at blive den nye øverste direktør i den forrygende legetøjssucces.

Niels B. Christiansen er allerede brudt igennem den offentlige lydmur som få blandt de danske erhvervsfolk. Den platform bliver nu større og mere overvåget, og det må være interessant for ham. Og så er Lego jo global i ekstrem grad og har virkelig taget førertrøjen i legetøjsbranchen. Men revolutioner har Niels B. Christiansen – som vi faktisk ikke ved om er et legebarn – garanteret ikke med til Billund. Men mindre kan også gøre det, hvis han kan fastholde og udvide den fantastiske vækst, som Lego har været igennem.

Roberts første fingeraftryk i Mærsk

Robert Mærsk Uggla. Foto: Ida Guldbæk Arentsen Fold sammen
Læs mere

Vi har ventet på det første tydelige tegn på, at Robert Mærsk Uggla nu ikke bare har posten som direktør i familiens investeringsselskab af navn men også af gavn.

Det fik vi beviset på tidligere i denne uge, hvor A.P. Møller Holdning lancerede en selvstændig kapitalfond rettet direkte mod investeringer i Afrika.

Det sker i samarbejde med flere pensionskasser, og det er interessant at se, hvordan Robert Mærsk Uggla tydeligt tager ejerskab over beslutningen.

Afrika er investeringsmæssigt vanvittigt spændende. Der skal bygges og skabes infrastrukturer og det koster penge og kan potentielt give et betydeligt afkast. Det vil Robert Uggla have fingre i. Samtidig er det et tydeligt skridt væk fra rent Mærsk-orienterede investeringer, og det er spændende set udefra. Set med klassiske Mærsk-briller er det en tilbagevenden til gamle dages iværksætterånd, og det er tiltrængt. Omvendt tydeliggør det også, at familien ikke tror på A.P. Møllers transport- og energidel som fremtidens store vækstskabere, og derfor må de flytte investeringsmidler ud.

Banket blå og gul – på den gode måde

Henrik Poulsen. Foto: Ida Guldbaek Arentsen Fold sammen
Læs mere

Ja, vi ved det godt. Det er ikke pænt at vinde på andres bekostning.

Men for DONG-direktør Henrik Poulsen var det virkeligheden, da han tidligere på ugen blev sendt opad i den store svenske tele- og mediekoncern Kinnevik.

Det er blot et par måneder siden, at Henrik Poulsen trådte ind i Kinnevik-kon­cernen, og der skulle da også noget af en begivenhed til, for at danske Poulsen blev forfremmet.

For Henrik Poulsen overtager næstformandsposten efter fyringen af Sveriges tidligere finansminister Anders Borg fra posten.

Han røg ud fra Kinnevik – og flere andre poster og opgaver – efter at han angiveligt smed bukserne og forulempede både mænd og kvinder til en fest i den stockholmske skærgård for et par uger siden.

Anders Borg har undskyldt, men angriber samtidig de mange beskyldninger, som uanset indholdet har fået tunge konsekvenser for manden, der ellers let kunne have fået comeback i svensk politik – og måske var statsministerkandidat.

Ugens nedture

Colding Friis og børs på kollisionskurs

Anders Colding Friis. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det kører ikke rigtigt for Anders Colding Friis med smykkerne i Pandora.

Talmæssigt er der egentlig ikke så meget at udsætte på resultaterne i Pandora, men der er et eller andet mismatch mellem Pandoras topchef og børsmarkedet.

Lidt ligesom »min kone forstår mig ikke« må Colding Friis i Pandora have opfattelsen »mine aktionærer forstår mig ikke«.

Da Colding Friis sendte et ellers OK-regnskab på gaden, sendte børsmarkedet øjeblikkeligt Pandora-aktien i dørken med et »dur ikke«, og så fik aktionærerne høvlet 14 procent af værdierne. Siden er aktien kommet lidt tilbage. Som bekendt har aktiemarkedet pr. definition altid ret, eftersom det er markedet, der prisfastsætter en aktie som Pandora. Og så er det ret ligegyldigt, om Pandora-toppen sidder og knurrer i hovedkontoret ved havnefronten i København.

I værste fald risikerer Colding Friis at møde prædikatet arrogant, og så er vejen tilbage til en fornuftig dialog med børsmarkedet meget, meget besværlig.

Legos nye powerpar svært at greje

Jørgen Vig Knudstorp. Foto: FABIAN BIMMER/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere

Måske vi gossipere tager fejl – det er trods alt set før. Måske er der en grund til, at Jørgen Vig Knudstorp er supersuccesen i Lego, mens gossiperne er gossipere.

Måske en helt naturlig arbejdsdeling. Måske mangler vi gossipere fantasi – det er også set før. Men skjules kan det ikke, at Jørgen Vig Knudstorps træk med at hale en af dansk erhvervslivs superstjerner til Billund efterlader flere spørgsmål end svar.

Hvad bliver Knudstorps job som arbejdende bestyrelsesformand, og hvad bliver Niels B. Christiansens job som CEO i Lego? Hvordan skal Niels B. konkret videreføre sit gode arbejde med familien i Danfoss på Als til Lego-familien i Billund? Ingen tvivl om, at teamet Jørgen og Niels er det måske absolut stærkeste, vi kan byde på på dansk grund lige nu. Men tænk nu, hvis spillepladen i Billund bliver for lille. Gys.

Hvor der er en vinder, må der også være en taber, og derfor vover gossiperne på ugens taberliste at hænge et »hovsa«-skilt op for næsen af Knudstorp. Men vi kan jo tage fejl.

Harlangs familiestridigheder

Christian Harlang. Foto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere

Meget kan man sige om advokat Christian Harlang – og det bliver der også både i og uden for advokatverdenen – men doven kan man ikke kalde den driftige københavner­advokat.

Han jonglerer med mange bolde i luften samtidig. Ikke altid med et positivt udfald. Senest er han rullet ind i en kedelig sag, endnu en fondssag, hvor Harlangs egne familiemedlemmer er gået i kødet på Harlang for at forvalte familiefonden, Harlang & Toksvig Fondet, mest til eget bedste.

I hvert fald lyder der barske anklager i Jyllands-Posten fra en gruppe på ti efterkommere af stifterne, som nu vil have Civilstyrelsen til at gå ind i sagen. Blandt andet viser det sig, at Christian Harlangs 92-årige mor, som ikke er direkte efterkommer af stifteren, modtager penge fra fonden. Mens en række oldebørn og direkte efterkommere må se langt efter udbytte fra fonden.

Christian Harlang, der ellers ikke er bleg for at udtale sig, har i denne sag foreløbig valgt tavshedens tale. Måske fordi han har travlt med at svare på Civilstyrelsens henvendelse.