»Da jeg læste det, var jeg ikke i tvivl om, at det her er den største opfindelse siden internettet«

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Niklas Nicolajsen har tjent mere end de fleste i at spekulere i Bitcoins. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Investorerne fik en fremragende start på 2017 på årets første handelsdag mandag. De danske aktier steg 1,84 pct., og solen kiggede tilmed frem flere steder i landet. I dag det tirsdag, der er masser af gode erhvervshistorier i aviserne, og vi har samlet de 5 vigtigste, som du kan læse på under 2 minutter og være fuldt opdateret.

  • Det kommer blandt andet til at handle om den danske statsadvokat – eller Kim Jong Il, som han bliver kaldt af sine medarbejdere.
  • Danske Bank der sløjfer milliongæld til nødlidende andelshavere.
  • Ølgiganten Carlsberg der sætter turbo på vækstplanerne i Tyskland.
  • Og så er det en »virkelig ydmyg« ny topchef i Novo Nordisk, der havde første arbejdsdag som CEO i går.

Men vi begynder i Schweiz, hvor den virtuelle valuta bitcoin har gjort danskeren Niklas Nikolajsen til mangemillionær:

1
Virtuel valuta har gjort Niklas til mangemillionær

»Da jeg læste det, var jeg ikke i tvivl om, at det her er den største opfindelse siden internettet.« Berlingske Business har talt med mangemillionæren Niklas Nikolajsen. Han bor i Schweiz og har tjent millioner på den virtuelle valuta bitcoin, som han første gang købte for et par år siden, da en bitcoin bare kostede et par cent.

»Jeg købte en masse bitcoin tidligt, og det var faktisk ret svært dengang. Jeg begyndte med at bruge 150 dollar, og min daværende kæreste blev stiktosset over, at jeg havde skaltet og valtet med så mange penge. Senere fik jeg så skældud for ikke at have købt flere,« siger Niklas Nikolajsen.

Bitcoin er blevet et investeringsobjekt – kursen er lidt over 1.000 dollar for én bitcoin. Du han læse hele historien her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Danske Bank sløjfer andelsforenings milliongæld – Nykredit holder fast

Flere danske andelsforeninger har i årene efter finanskrisen kæmpet med store lån, foreningerne ikke kan betale tilbage og usammenhængende økonomi. Et eksempel er andelsforeningen A/B Bangsbohus, der for nylig fik eftergivet gæld for omkring 50 millioner kr. af Danske Bank.

»Jeg har lavet adskillige kreditoraftaler med Danske Bank. Jeg tror, der ligger en forretningsmæssig betragtning om, at det vil koste flere penge at afvikle og sælge til tredjemand, end det vil koste at lave en fornuftig akkord, hvor man ligesom i tilfældet med A/B Bangsbohus akkorderer noget gæld og får lavet en fornuftig drifts- og vedligeholdelsesplan,« siger ­Torben Winnerskjold. Han er advokat og partner hos advokatfirmaet Abel og Skovgård Larsen og agerer advokat for flere af de nødlidende foreninger.

I Nykredit har man en anden tilgang til de økonomisk svage andelsforeninger. Banken afviser at eftergive gæld. »Det vil reelt være at forære de enkelte andelshaveres penge,« siger Henrik Rasmussen, ­direktør i Nykredit Bank, der ikke mener, der er en fair praksis over for de øvrige bankkunder.

Business-redaktionen anbefaler

3
Carlsberg skruer op for den tyske hane

Carlsberg skruer op for ambitionerne i Tyskland. Tyskerne skal drikke mere dansk øl, og derfor skal der bygges et nyt bryggeri ved Hamborg i håbet om at få bedre fat i de 80 millioner ølglade tyskere.

Det skriver Børsen.

»Vi skal være nummer et eller to i de markeder, vi opererer i, derfor skal markedet mod syd bygges stærkere op. Vi har i overensstemmelse med vores gruppestrategi, Sail'22, lagt en solid plan, der skal sikre, vi fortsætter den stærke vækst, vi de seneste tre år har genereret,« siger Kristian Walsøe, der er marketingdirektør for Carlsberg Tyskland.

I Tyskland skal Carlsberg vinde vækst gennem et øget fokus på udvalgte storbyer, samt lanceringer af specialøl og non alkohol-produkter.

4
»Statsadvokaten har fået øgenavnet Kim Jong Il«

Utilfredsheden ulmer blandt medarbejderne i Bagmandspolitiet. En række erfarne medarbejdere har angiveligt forladt skuden og i en intern trivselsundersøgelse beskrives det blandt andet, hvordan »Statsadvokaten har fået øgenavnet Kim Jong Il.«

Det skriver Finans.dk, der er i besiddelse af rapporten.

Utilfredsheden med statsadvokaten Morten Jakobsen skyldes ifølge mediet udbredt utilfredshed med store ændringer i organisationen, som statsadvokaten har gennemført, siden han tiltrådte i 2014. I trivselsundersøgelsen bliver den øverste ledelse beskyldt for at at drive »management by fear«, hvor medarbejdere pludselig bliver fjernet.

»Du kan ikke køre en forandringsproces og blive tiljublet af alle. Vi har et klart fokus på daglig og nærværende ledelse, men intet kan være mere forkert end at sige, at vi praktiserer management by fear,« siger statsadvokat Morten Jakobsen til Finans.

5
Ny Novo-topchef: »Jeg er virkelig ydmyg over det ansvar, der følger med«

Novo Nordisks nye topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, havde i går første officielle dag på job som øverste direktør, og det fik ham til tasterne på det sociale netværkssite LinkedIn.

»Jeg er virkelig ydmyg over det ansvar, der følger med at være adm. direktør for Novo Nordisk, og jeg kan ikke forestille mig et mere meningsfuldt formål end at arbejde for de 28 millioner mennesker, der er afhængige af de produkter, mine kolleger og jeg udvikler og producerer hver dag,« skrev Lars Fruergaard Jørgensen i et indlæg på LinkedIn.

Det sker i dag

Der begynder at være aktivitet på de globale aktiemarkeder i dag efter en mandag, der i høj grad var præget af ferie.
Kl. 11 holder Socialdemokratiet, SF og Det Konservative Folkeparti alle gruppemøder – dog i forskellige lokaler.
I Sydkorea indleder en sydkoreansk domstol i dag de høringer, der skal afgøre, om domstolen skal godkende eller afvise parlamentets beslutning om at føre en rigsretssag mod landets præsident, Park Geun-hye.

  • Kl. 9.55: Der kommer tal for den tyske arbejdsløshed i december.
  • Kl. 10.30: Det britiske industri-PMI bliver offentliggjort.
  • Kl. 15.45: Der endelige PMI-tal for amerikansk industri i december kommer.
  • Kl. 16.00: Tal for de amerikanske anlægsinvesteringer i november.

Følg med minut for minut på Business Live.

Det sker på markederne

De amerikanske futures ligger ca. en halv procent højere, inden den første handel i år begynder på Wall Street i eftermiddag dansk tid.

I øjeblikket handles der i Asien, hvor der er grøn stemning. Hang Seng i Hongkong, er oppe med 0,73 pct., Shanghai Composite i Kina stiger ligeledes med 0,73 pct., mens Kopsi-indekset i Sydkorea ligger 0,70 pct. højere.
Børserne er fortsat lukket i Japan, hvor der er ferie.