Da Fru Q havnede midt i en spektakulær sag om industrispionage i Velux

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Jyllands-Posten har været i kontakt med en 61-årig polsk kvinde, som har informationer om industrispionage i Velux. Billedet er et modelfoto og altså ikke af den polske kvinde.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

I dagens morgennyhedsbrev skal vi på jagt i USA efter McKinsey Danmarks egentlige ejere. Vi skal se nærmere på Volvos planer om at droppe benzinbiler.

Men først skal vi høre historien om, da Fru Q stod midt i en dramatisk sag om industrispionage i Danmark.

1
Fru Qs historie om industrispionage i Velux

I dag bringer Finans en opsigtsvækkende historie om en anonym polsk kvinde - Fru Q - der havnede midt i en spektakulær sag om industrispionage i vinduesproducenten Velux.

Fru Q fik sidste år en opringning fra en tysk mand, som hun ikke havde talt med i mange år: Herr Huperz.

Herr Huperz fortalte i telefonen, at han havde brug for at komme i kontakt med topledelsen i det polske selskab Fakro, som er verdens næststørste vinduesproducent efter Velux. Herr Huperz var angiveligt kommet i besiddelse af fortrolige dokumenter fra Velux, som han mente Fakro ville være interesseret i. Fru Q skulle hjælpe med at etablere kontakten.

Det lykkedes at sætte et møde op mellem Herr Huperz og en af direktørerne i Fakro. På et hotel i Karlsruhe kiggede de to mænd på de hemmelige Velux-dokumenter. Huperz fortalte, at dokumenterne var blevet skaffet af en Velux-ansat, som ikke var blevet belønnet for sit arbejde. I alt kunne Velux-medarbejderen skaffe 1.000 dokumenter, lovede Herr Huperz.

Til en familiefrokost fortalte Fru Q om sine oplevelser med Huperz og Fakro-ledelsen. Hendes svoger blev chokeret, og Fru Q fik kolde fødder.

»Jeg blev bange. Jeg har aldrig været i fængsel,« fortæller hun til Finans, der har mødt hende i Italien.

Fru Q tog kontakt til Velux, som undersøgte sagen og straks ringede til politiet. En ledende medarbejder i Velux, som angiveligt har downloadet det fortrolige materiale, er nu blevet anholdt.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Tøjmilliardær kaster flere penge i Nemlig.com

Bestsellers ejer, Anders Holch Povlsen, sprøjter endnu et trecifret millionbeløb ind i online-supermarkedet Nemlig.com. Det betyder, at han overtager aktiemajoriteten i det danske selskab.

Det er ikke mere end otte måneder siden, at Holch Povlsen sidst satte 100 millioner ind på Nemlig.com's konto. Sammen med stifteren Stefan Plenge har han de seneste måneder lagt en strategi for, hvordan Nemlig.com skal udvide sit geografiske område til andre lande. Og her er der altså brug for større økonomiske muskler.

Læs mere i Berlingske Business.

Business anbefaler:

3
McKinseys danske afdeling har tråde til amerikansk skattely

Konsulentfirmaet McKinsey er til stede i stort set hele verden, og i Danmark hedder selskabet McKinsey & Company Denmark P/S. Ejeren af det danske selskab er officielt et selskab i staten New York, der har samme navn. Men Berlingske Business har kigget i selskabsregistret i New York, og her er ikke noget firma med navnet McKinsey & Company Denmark P/S.

Det er der til gengæld i staten Delaware, der er kendt som et amerikansk skattely. Læs mere i Berlingske Business.

4
Fra 2019 vil Volvo kun lave elbiler

Om to år vil Volvo ikke længere producere biler, der har en klassisk benzindrevet forbrændingsmotor. Fra 2019 vil Volvo kun lave tre slags biler: Rene elbiler, hybridbiler med stik og såkaldte »milde« hybridbiler, der kombinerer en lille benzinmotor med et stort batteri.

»Denne udmelding markerer slutningen for biler med forbrændingsmotor,« sagde Volvos direktør Håkan Samuelsson til Financial Times.

Det sker i dag

  • Kl. 8: Chr. Hansen kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Kl. 9: Danmarks Statistik kommer med tal på, hvordan ejendomssalget gik i april.
  • Qatars frist på 10 dage til at efterkomme en liste med i alt 13 krav fra nabolandene Saudi-Arabien, Egypten, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater udløber i dag. Oprindeligt udløb fristen i mandags, men nabolandende forlængede fristen med to dage.
  • I dag rejser den amerikanske præsident Donald Trump til Polen, inden han torsdag aften fortsætter videre til Hamborg, hvor han ventes at skulle mødes med Tysklands kansler, Angela Merkel. Der er G20-møde i Hamborg i weekenden.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger blandet med en afdæmpet omsætning onsdag, hvor spændingerne på den koreanske halvø understøtter sikre investeringer som yen, amerikanske obligationer og guld.

  • Nikkei 225: -0,1 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,4 pct.

  • Sydkoreas Kospi: +0,2 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,0 pct.