Da Danmarks mest kendte købmand fandt ud af, at golf er en ekstrem dyr sport

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret

Foto: Henning Bagger. Lars Larsen ved Pro-Am til European Tour : Made in Denmark på Himmerlands Golf & Country Spa Resort .
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen

Du har klikket dig ind på Berlingske Business’ daglige morgenoverblik, hvor vi hver dag samler de fem vigtigste historier, som vi synes, du skal læse, inden du begynder din dag.

I dag kommer vi blandt andet forbi de følgende historier:

  • Seniorerne kan modvirke flaskehalse
  • Skifteret erklærer Hesalight-stifters direktørkontrakt for »ugyldig«
  • Trump har fået godkendt sin finansminister
  • Og så fosser pengene ud af Lars Larsens golfressort

Vi lægger ud med historien om et flertal uden om regeringen, der vil gøre op med nyopførte boliger uden bopælspligt:

1
Flertal vil gøre op med nyopførte boliger uden bopælspligt

Nyopførte boliger kan, som lovgivningen er i dag, bygges uden bopælspligt, men den mulighed skal der gøres op med nu, mener et flertal i Folketinget uden om regeringen anført af Enhedslisten.

Det skriver Børsen.

Ifølge Peter Holm, der er indehaver af tre Estate-mæglerbutikker på Østerbro, Frederiksberg og i Hellerup, vil forslaget kunne medføre endnu højere priser på de eftertragtede boliger uden bopælspligt.

Men Curt Liliegreen, der er direktør hos Boligøkonomisk Videncenter, mener, at boligerne uden bopælspligt kun udgør en detalje i det store billede. Han peger på, at forældrekøb betyder, at unge studerende bor i boliger, der ellers kunne benyttes af familier, mens Airbnb i fremtiden kan udvikle sig til et problem.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Skifteret erklærer Hesalight-stifters direktørkontrakt for »ugyldig«

Ifølge den konkursramte Lars Nørholt, der er stifter af den konkursramte LED-virksomhed Hesalight, indgik han i 2012 en direktørkontrakt med Hesalight, der gav ham ret til en bonus på 24 mio. kr. hvoraf han allerede har hævet de 12 mio. kr. Men kuratoren i boet efter Hesalight, Henrik Selchau Poulsen fra Bruun & Hjejle, mener at kunne bevise, at direktørkontrakten ikke stammer fra 2012 men derimod fra november sidste år umiddelbart før Hesalights konkurs. Den vurdering blev bakket op af Skifteretten i Roskilde, der tilsidesatte den påståede kontrakt.

Det skriver Børsen.

»Det er rettens vurdering, at det har formodning for sig, at den af Lars Nørholt fremlagte direktørkontrakt ikke kan gøres gældende. Kontrakten må således formodes at være udarbejdet på et betydeligt senere tidspunkt end sin egen datering,« står der i dombogen, som Børsen er i besiddelse af.

Uden kontrakten og de 12 mio. kr. i bonus var betingelsen for en konkurs til stede.

3
Trumps nye finansminister vil kæmpe for lavere skatter

Det amerikanske senat har mandag godkendt Steven Mnuchin som landets nye finansminister, og dermed har præsident Donald Trump fået udfyldt en af sin regerings vigtigste poster. Det skriver Ritzau Finans.

»Mnuchin vil kæmpe for skattenedsættelser for middelklassen og for (at sikre, red.) industriarbejdspladser,« siger Trump efter Senatets beslutning.

Den 54-årige Mnuchin, der blandt andet har arbejdet for investeringsbanken Goldman Sachs, blev bekræftet som finansminister med stemmerne 53 for og 47 imod i Senatet, hvor Republikanerne har flertallet.

4
Seniorerne kan modvirke flaskehalse

Dansk Industri, DI, og CO-Metal søndag indgik overenskomst for omkring 230.000 ansatte i industrien. I industriens forlig er der indeholdt en række andre forhold end ren løn; blandt andet at seniorerne får ret til at købe fridage via en fritvalgsordning.

Helge J. Pedersen, der er Nordeas cheføkonom, tager de ekstra forhold i overenskomsten som udtryk for, at industrien forbereder sig på, at der vil opstå mangel på arbejdskraft.

»Det er godt, at der fokuseres på disse ordninger, for der vil givet komme et vist behov for at fastholde seniormedarbejderne i de kommende år. Demografien arbejder mod, at vi ikke løber ind i flaskehalse, og det vil hæmme den økonomiske vækst. Hvis ikke der kan samles flertal for at hæve pensionsalderen, er det godt at lave ordninger, som øger folks incitament til at blive på arbejdsmarkedet,« siger Helge J. Pedersen.

5
Lars Larsen taber millioner på Golfdrøm

Golf er en dyr sport, og det har sengetøjsmilliardæren Lars Larsen også måtte sande i sit selskab Himmerland Golf & Spa Resort, der siden 2007 har givet et samlet tab på 207,4 mio. kr.

Det skriver Finans.

I det seneste regnskab for 2015/16 var den gal igen for selskabet, der kom ud med et tab på 7,5 mio. kr. for året. Lars Larsen overtog Himmerland Golf & Spa Resort i 2007, og trods milliardærens store passion for golf, har han tidligere fastslået, at virksomheden skal drives som en forretning.

Himmerland Golf & Spa Resort rummer foruden tre golfbaner både hotel, restaurant og spa. Siden 2014 har golfklubben lagt græs til European Tour-golfturneringen Made in Denmark, og ledelsen forventer, at tuneringen kan medvirke til at skabe sorte tal på bundlinjen i de kommende år.

»Årets resultat giver (…) anledning til en forventning om, at der kan ses frem til et resultat, der kan give en drift i økonomisk balance, og hvor omkostningerne generelt forventes at kunne justeres i forhold til forretningens generelle udvikling,« skriver ledelsen i regnskabet.

Det sker i dag

Den amerikanske centralbankchef Janet Yellen kommer til at stjæle investorernes udelte opmærksomhed senere i dag, når hun giver sin halvårlige tale til Senatets bankpanel. Investorerne vil lægge mærke til, om der kommer nogle signaler til Trump om den økonomiske politik – et område hvor de to markante skikkelser tidligere har været uenige om medicinen.

  • kl 10.00: Italiens BNP-vækst i fjerde kvartal
  • kl 10.30: Storbritannien forbrugerpriser i januar
  • kl 11.00: Tyskland ZEW-tillidsindeks, februar
  • kl 16.00: USA’s chef for Federal Reserve, Janet Yellen, giver sin halvårlige tale til Senatets bankpanel

Det sker på markederne

De asiatiske aktier mister trods mandagens rekorder på Wall Street de sidste dages positive momentum, hvor kursfald i især Tokyo tirsdag morgen er blevet forstærket af usikkerhed om fremtiden for den problemramte Toshiba-koncern.

Nikkei 225 i Tokyo falder -0,6 procent.

De kinesiske investorer på fastlandet er let negative. Såvel Shanghai Composite som CSI 300-indekset falder 0,1 procent.

Toshiba falder umiddelbart knap 10 procent. Det skyldes, at Toshiba overraskende udskød den annoncerede kvartalsrapportering.