Da 40.000 kunder fik nok af møgsager og forlod dansk storbank på blot et år

Kunderne forlader i stor stil den tidligere så succesfulde storbank Nordea. Slagsmålet om metroens voksende milliardregning eskalerer, og så har Trump givet grønt lys til to olieprojekter. Skænk kaffen op og få hele dit erhvervsoverblik her.

Casper von Koskull har haft et udfordrende år i 2016 som topchef for Nordea. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Godmorgen og velkommen til dit daglige nyhedsfix på erhvervsfronten.

Humøret var højt på det amerikanske aktiemarked tirsdag, hvor de tre ledende indeks sluttede i et plus på mellem 0,6 og 1,2 procent. Aktiemarkedet var særligt påvirket af Trumps beslutning om at godkende to omstridte olieprojekter, som USAs tidligere præsident Barack Obama har været klar modstander af.

Vi vender tilbage til den historie om et øjeblik, men først sætter vi fokus på en bank in big trouble.

1
Kunder forlader Nordea i stor stil

Der har været nok møgsager at tage fat på for Nordens største bank, Nordea, på det seneste. Sager om skattely og russiske Nordea-bosser med stråmandsselskaber er blot få eksempler, og nu har mange af bankens kunder fået nok.

Det skriver Finans, som har fået foretaget en Voxmeter-måling. Målingen viser, at næsten 40.000 kunder sidste år valgte at forlade Nordea, hvilket gør det til den bank, som styrtbløder klart flest kunder herhjemme. Til sammenligning fik Danske Bank knap 5.000 flere kunder i 2016.

Hos Nordea tager bankdirektør Torben Laustsen Voxmeter-målingen meget seriøst. Han afviser dog, at Nordea har mistet næsten 40.000 kunder sidste år.

»Jeg kan genkende retningen, men ikke tallet,« siger Torben Laustsen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Prishop på metro truer

Udfordringer er der også masser af ved opførelsen af Cityringen, hvor et milliardstort krav mod Metroselskabet på kort tid har vokset sig fra 4 mia. kr. til knap syv mia. kr.

Det hastigt voksende krav fra hovedentreprenøren får nu politikere i Københavns borgerrepræsentation til at kræve en redegørelse af overborgmester Frank Jensen (S).

Også på Christiansborg spærrer flere politikere øjnene op på grund af af det syv mia. kr. store krav, skriver Berlingske onsdag.

3
Trump genopliver olieprojekter

Så hopper vi over Atlanten, hvor en syv år lang demonstration mod en næsten 1.900 kilometer lang olieledning, der skal transportere tjæresand fra Canada til Texas, nu møder massiv modvind.

USAs præsident, Donald Trump, godkendte tirsdag det fortsatte byggeri af den såkaldte Keystone XL-rørledning, som i årevis har været et af de mest ømtålige emner i amerikansk politik.

Foruden Keystone XL-rørledningen har Trump også givet grønt lys til byggeriet af olieledningen Dakota Access Pipeline, der skal bygges nær et indianerreservat i South Dakota.

Begge byggerier er tidligere blevet stoppet af miljøhensyn. Trump påpeger imidlertid, at olieprojekterne vil skabe masser af amerikanske job. Læs mere her.

Dagens delte førsteplads

Organisationen Transparency International har i nat udgivet sin årlige »hitliste« over verdens mindst og mest korrupte lande, når der måles på parametre som misbrug af magt, hemmelige aftaler og bestikkelse i den offentlige sektor. Og verdens mindst korrupte lande er .. *trommehvirvel* .. New Zealand og Danmark(!), der ligger på en delt førsteplads. Se hele listen her.

4
KMD-boss i åbent slagsmål

Landets kommuner gik i går til angreb på IT-giganten KMD, som bevidst har forsinket leveringen af et IT-system, lyder beskyldningen fra kommunerne. Nu slår KMDs topchef Eva Berneke tilbage og får lidt luft efter måneders opsparede frustrationer.

»Vi har afholdt os fra at kommentere, fordi vi helst vil have dialogen direkte med vores kunder. Men når de bruger pressen meget aktivt, føler vi også at det er på tide at sige noget,« siger Eva Berneke til Berlingske.

KMD-topchefen ser den offentlige og hårde kritik som »et koordineret angreb« fra de store kunder, og det er en urimelig kritik, de fremkommer med. Hele Berlingske-artiklen kan du læse her.

5
Diskret duo spinder guld på modetøj

Den, der lever stille, lever godt. Det er filosofien bag tøjvirksomheden Soya Concept, som markkerparret Thomas Viller og Torben Brodersen stiftede i 2002. Virksomheden sælger modetøj til kvinder og har udviklet sig til en regulær indjeningsmaskine, som i det seneste regnskabsår landede et overskud på 77 mio. kr. efter skat.

Det skriver Børsen.

Soya Concept tiltrak sig for alvor opmærksomhed, da en britisk kapitalfond købte 45 pct. af aktierne i selskabet i 2008. Højst usædvanligt købte de to stiftere aktierne tilbage i 2015.

Business-redaktionen anbefaler

- Skal Novos to største kulturbærer hver sin vej?
- Forsvarsindustriens stærkeste kvinde dyster med Trump om USAs næste kampfly
- SAS sælger Cimber for at skabe vækst og fokus
- Trumps økonomiske toprådgiver går 99 procent ned i løn

Det sker i dag

Klokken 10 kommer januartallene for den tyske Ifo-indikator, der måler tilliden hos erhvervslivet.

Regnskabssæsonen kører for fuld skrue i USA, og onsdag byder bl.a. på regnskaber fra industrikoncernen United Technologies (klokken 12.55), flykæmpen Boieng (klokken 13.30) samt handelsportalen Ebay (klokken 22.15).

Herhjemme kommer IT-servicevirksomheden NNIT med regnskab for 2016.

Det sker på markederne

- I Tokyo stiger Nikkei-indekset 1,3 pct., og det bredere Topix-indeks øger 0,8 pct.
- I Kina Shanghai Composite-indekset ligger 0,2 pct. højere, og CSI 300-indekset er oppe 0,3 pct.
- De amerikanske aktiefutures stiger svagt med 0,1 pct. onsdag morgen.