Corydon: Vi har forsømt produktiviteten

Finansministeren erkender, at der skal arbejdes med at øge produktiviteten. Hidtil har regeringen fokuseret på at øge arbejdsudbuddet.

»Spørgsmålet om produktivitet og vækst og beskæftigelse handler også om, hvordan vi reformerer den private sektor på egne præmisser,« siger finansminister Bjarne Corydon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nødvendigt, at der fremover arbejdes systematisk med at øge produktiviteten, lige som der er blevet arbejdet systematisk med at øge arbejdsudbuddet. Det siger finansminister Bjarne Corydon i et interview i Information lørdag.

Her erkender han, at man i regeringen »har forsømt« at have fokus på produktiviteten.

»Når man sidder og arbejder med det, så opstår der jo også en diskussion om, om vi ikke har forsømt at have et samlet systematisk fokus på vækst og produktivitet, som vi nu har haft på offentlige finanser. Der må svaret siges at være ja. Det har vi i et vist omfang forsømt i Danmark. Der er ikke blevet arbejdet med det systematisk på samme måde, som når det gælder holdbare offentlige finanser,« siger Bjarne Corydon til Information.

I regeringsgrundlaget blev der i langt højere grad fokuseret på at øge arbejdsudbuddet, men produktiviteten er nu kommet på dagsordenen, lyder det. Finansministeren medgiver dog, at det først er i Vækstplan DK, som blev forhandlet på plads i april, at regeringen for alvor har sat fokus på produktiviteten.

Det nye fokus på produktivitet vil ifølge finansministeren blandt andet komme til udtryk ved »en opfølgning på det, der kommer fra Produktivitetskommissionen.«

»Spørgsmålet om produktivitet og vækst og beskæftigelse handler også om, hvordan vi reformerer den private sektor på egne præmisser. Det kan sagtens være konkurrence og produktivitet inden for den private sektor, som vi kommer til at fokusere på. Der følger masser af dagsordener af det perspektiv, der nu er sat. Og det vil helt sikkert komme til at præge de næste to års regeringsarbejde,« siger han uden at blive konkret om, hvad regeringen har tænkt sig.

Flere økonomer er enige med finansministeren i, at der nu er behov for at kigge på, hvordan danskerne kan blive mere effektive, frem for at få flere ud på arbejdsmarkedet.

»Man har gjort rigtig meget i retning af at øge arbejdsudbuddet. Den anden store udfordring, dansk økonomi står over for, er, at produktiviteten er faldende. Hvis man kan udnytte ressourcerne smartere, så vil det være en fin vej at gå,« siger Michael Svarer, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, til avisen.

Flere af økonomerne peger dog på, at ændringer i produktiviteten er noget, der tager lang tid.