Corydon kritiseres for lyssky rolle i skandalesagen om Amager Bakke

Amager Bakke er havnet i en økonomisk kattepine, hvor anlægget styrer imod milliardtab.

Tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) møder kritik for at have spillet en lyssky rolle i sagen om Københavns skandaleramte affaldsanlæg Amager Bakke.

Det skriver Finans.

Ifølge Finans’ kortlægning pressede Bjarne Corydon på for at få beslutningen om det kontroversielle anlæg igennem til gavn for virksomheden Babcock & Wilcox Vølund med adresse i Corydons valgkreds, Esbjerg.

Professor Anne Skorkjær Binderkrantz, der bl.a. forsker i lobbyisme på Aarhus Universitet, ser et problem i, at finansministerens indblanding ikke er lagt frem for offentligheden.

»Det er o.k., at man som politiker varetager hensynet i den valgkreds, hvor man er valgt. Det er til gengæld et demokratisk problem, hvis man gør det i det skjulte,« siger hun til Finans.

Hun hæfter sig samtidig ved, at en finansminister intet har med affaldsområdet at gøre.

»Det tyder på, at det er en anden type af politiske hensyn, der er i spil her,« siger hun.

Amager Bakke er havnet i en økonomisk kattepine, hvor anlægget styrer imod milliardtab, hvis ikke politikerne går ind og ændrer de politiske rammebetingelser. Peter Munk Christiansen, der leder Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, finder det stærkt uheldigt, hvis den tidligere finansminister fik Borgerrepræsentationen til at se igennem fingre med en tvivlsom driftsøkonomi.

»Driftsøkonomien er meget vigtig i et kommunalt forsyningsselskab, hvor det i sidste ende er borgerne, der må betale, hvis ikke økonomien hænger sammen. Jeg kan ikke vide, hvad der er foregået i denne sag, men jeg forstår godt, hvis omverdenen interesserer sig for den. Det kunne godt se ud, som om der har været taget andre hensyn end de rent driftsøkonomiske,« siger han.

Enhedslisten har bedt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen om at forklare Bjarne Corydons rolle i sagen. Corydon, der i dag er direktør i McKinsey, har ingen kommentarer.