Coronavirus: Beroligende ord fra centralbankerne løfter aktiemarkederne

Løfter om nye stimulanstiltag i USA, Japan og Kina har løftet aktiemarkederne i Asien og peger mod en grøn åbning på markederne i Europa. Men samtidig viser erhvervstillid, at især Kinas virksomheder lider. Lavere renter kan støtte aktier, men vil nok ikke ændre på, at erhvervslivet træder på bremsen.

 

Der er udsigt til små stigninger på de europæiske aktiemarkeder mandag morgen, efter at de asiatiske aktier er steget på ugens første handelsdag. Børserne i Tokyo, Seoul og Hongkong er steget med knap en procent, mens de kinesiske markeder er steget med over tre procent. Oliepriserne er også steget, men er fortsat 29 procent lavere end årets højdepunkt i januar. Både aktier og olie er dog faldet lidt tilbage i forhold til de første stigninger.

Stigningerne i Asien kommer i kølvandet på en handelsdag fredag, hvor faldet i de amerikanske aktier blev afbødet af en ultrakort erklæring fra den amerikanske centralbank om, at man vil »anvende sine værktøjer og handle som påkrævet for at støtte økonomien«.

Der er rentemøde i den amerikanske centralbank 18. marts, og markedet spekulerer ikke længere over, hvorvidt der kommer en rentenedsættelse, men hvor stor den bliver. Renten i USA er på 1,75 procent, så der er en del at give af.

Der er også stigende forventninger om rentenedsættelser i Australien, og i alle asiatiske lande har man renteniveauer, der muliggør markante lempelser. Den japanske centralbank udsendte en meddelelse, der afspejlede udmeldingen fra Washington med løfter om at »levere rigelig likviditet og sikre stabiliteten i de finansielle markeder«.

I Japan er renten allerede negativ, og den japanske centralbank er storejer af alle former for japanske værdipapirer. Det skal dog ikke forhindre yderligere tiltag.

Der er også fornyet forventning til, at de kinesiske myndigheder vil rulle det store skyts ud for at støtte økonomien. Her er der igen særligt fokus på infrastrukturprojekter, der godt nok har en længere tidshorisont, men som også har en stabil væksteffekt.

De pengepolitiske myndigheder har allerede lempet på en række parametre for at støtte virksomhederne på et tidspunkt, hvor indtjeningen er kollapset, men de faste omkostninger er intakte.

Kinesiske virksomheder deprimerede

Optimismen hos de kinesiske indkøbschefer i industrien (PMI) kollapsede i februar til 40,3, hvor tal under 50 indikerer tilbagegang i aktiviteten og over 50 fremgang. Niveauet peger på dyb tilbagegang på alle parametre og var – indtil coronavirussen også ramte Europa direkte – den primære smittekilde i den globale økonomi.

Det er dog værd at hæfte sig ved, at faldet i optimismen i Japan og Sydkorea var langt mere moderat end i Kina, og at niveauet her kun peger mod svag tilbagegang. Det kan skyldes, at den fulde effekt af coronavirussens globalisering endnu ikke er indarbejdet. Australien, Indonesien, Tyrkiet og Rusland meldte om stigende optimisme i februar.

Dagen i dag

I løbet af mandagen indruller PMI fra såvel Europa som USA. Der har generelt været tegn på bedring i industriens optimisme de seneste par måneder, men den er nok blevet smadret igen. Dagen byder også på en opdateret vækstprognose fra OECD.

Ulrik Harald Bie er Berlingskes økonomiske redaktør