Coronakrisen vil give et svulmende tab på 54.000 mia. kr. i USA

Den amerikanske økonomi vil være mærket af coronapandemien helt frem til 2030, viser nyt brev fra Kongressens budgetkontor.

Ledigheden i USA er banket i vejret under coronakrisen. Samlet set er omkring 40 millioner amerikanere nu ledige. Det er det højeste antal siden Den Store Depression i 30erne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Raedle/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisen har lammet den amerikanske økonomi og medført, at millioner er blevet ledige, og det kommer amerikanerne til at slås med i en rum tid. Frem mod 2030 vil coronakrisen give en lavere vækst end ellers og dermed et tab for den amerikanske økonomi på 8.000 mia. dollar svarende til 54.000 mia. kr. Det er mere end 22 gange den årlige samlede produktion i Danmark i form af BNP.

Det fremgår af et svar, som den amerikanske kongres' budgetkontor har sendt til den demokratiske senator Charles E. Schumer. Kongressens budgetkontor kan kaldes den øverste kontrollant af den amerikanske økonomi.

Budgetkontoret skriver, at nedturen for den amerikanske økonomi først og fremmest kommer på grund af et gigantisk dyk her i coronakrisen, og at det vil tage mange år at komme over det. I januar i år var budgetkontoret noget mere optimistisk og regnede slet ikke med en sådan nedgang i økonomien.

»Nedlukning af forretninger og social distance vil give et lavere privatforbrug, mens det seneste dyk i energipriserne forventes at få investeringerne til at falde i den amerikanske energisektor,« hedder det i brevet fra chefen for budgetkontoret, Phillip Swagel.

Coronapandemien har givet den højeste stigning i ledigheden i USA siden Depressionen i 30erne. På nuværende tidspunkt er der 40 millioner amerikanere, som har mistet deres job. Det skriver BBC News.

Ledigheden var på 14,7 procent i april og forventes at nå 20 procent​ her i maj. Det sker, efter at det amerikanske arbejdsmarked har været inde i den bedste udvikling i mange år. I februar var ledigheden nede på 3,5 procent, hvilket er det laveste i 50 år.

Den amerikanske regering har forsøgt at afbøde effekterne ved at give amerikanerne milliarder af kroner til forbrug. I øjeblikket er der en debat i kongressen om en eventuel ny hjælpepakke på over 20.000 mia. kr.