Columbus åbner for flere opkøb

Konsulenthuset er på vej til at købe op. Selskabet kan integrere en-to nye selskaber hvert år.

»Vi har den struktur, hvor vi kan klikke nye virksomheder på og skabe synergier,« siger direktør Thomas Honoré, der kom til Columbus for tre år siden. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Konsulenthuset Columbus er klar til at købe op. Efter flere år med omstruktureringer er virksomheden nu sat op til at integrere en-to nye opkøb hvert år. I første omgang kigger virksomheden mest efter kandidater uden for landets grænser.

»Vi er i dag en mere fokuseret virksomhed, hvor indtjeningen er forbedret, og nu er vi i en situation, hvor vi kan købe op,« siger adm. direktør Thomas Honoré fra Columbus.

Columbus har været i gang med en stor forandring, hvor virksomheden har udviklet sig fra en traditionel IT-virksomhed med salg af software til en virksomhed, der sælger konsulentydelser. I dag skaber virksomheden 75 pct. af omsætningen på ca. 880 mio. kr. uden for Danmark, og det er primært uden for Danmark, at virksomheden leder efter opkøb.

Thomas Honoré mener, at priserne i Danmark nu har nået et niveau, hvor det bedst kan betale sig at kigge andre steder hen.

»De amerikanske og engelske virksomheder bliver handlet på nogenlunde samme priser som for to år siden, mens vi fornemmer, at de danske er steget. Derfor er det sværere at finde danske emner pga. prisen, og fordi de danske virksomheder, vi er i markedet efter, meget ofte er iværksætterejet, og der er det ikke altid en logisk prissætning,« siger Thomas Honoré.

Nye virksomheder skal have nye systemer

I januar i år købte Columbus det engelske konsulenthus eCommerce, og flere opkøb kan snart komme til.

»Vi kunne godt tænke os at købe at købe en-to virksomheder om året. Det mener vi, at vi har integrationskapacitet til. Det vil typisk være virksomheder med mellem 30 og 100 ansatte,« siger Thomas Honoré.

Han fortæller, at Columbus inden for de seneste tre år har screenet omkring 140 virksomheder i verden, og lavet en grundig gennemgang – en såkaldt due diligence – på otte-ti virksomheder. Det er indtil videre endt med to opkøb.

Thomas Honoré kom til Columbus for tre år siden. Virksomheden havde været gennem en omtumlet periode, der var præget af flere år med underskud.

Sammen med milliardæren Ib Kunøe, der både er storaktionær og bestyrelsesformand i virksomheden, traf de en række gennemgribende beslutninger, der skulle få vendt udviklingen. Først blev det til frasalg af flere underskudsgivende afdelinger, og virksomheden blev lagt om fra at fokusere på at sælge softwarelicenser til at koncentrere sig om konsulentydelser.

»Vi har ryddet op i virksomheden over de seneste tre år. Vi har solgt mange af vores små lande fra. Vi har den struktur, hvor vi kan klikke nye virksomheder på og skabe synergier,« siger Thomas Honoré.

Han siger, at en god udvikling i markedet for virksomhedshandler i sig selv vil være positivt for Columbus. Den danske IT-virksomheden får nemlig ofte en række opgaver, når to virksomheder bliver lagt sammen.

»Jo mere M&A-aktivitet der er i markedet, desto mere travlt får vi også. Vi laver virksomhedssystemer, økonomistyring, lagerstyring og produktionsstyring. Når to virksomheder bliver lagt sammen, skal der typisk nye systemer til, så det har en hale ind i vores forretning,« siger Thomas Honoré.

Columbus har 946 medarbejdere fordelt på otte lande og med kunder i 42 lande. I 2013 steg driftsindtjeningen med 23 pct. til 70 mio. kr., hvilket er det bedste resultat nogensinde i virksomheden.«