Claus Hjort ser ingen snarlig afstemning trods euro-ønske

Finansministeren vil gerne med i euroen, men danskerne er skeptiske, og derfor kommer der ingen folkeafstemning foreløbigt.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil gerne med i euroen. Danskerne er derimod generelt mere skeptiske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Hvis det stod til finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), ville Danmark melde sig ind i eurosamarbejdet med det samme.

Men danskerne er skeptiske, og det er en af grundene til, at der ikke er en folkeafstemning om møntfoden lige om hjørnet, siger ministeren ifølge Bloomberg News.

Problemet med valutasamarbejdet er nemlig ikke euroen som helhed, men enkelte lande, der ikke kan holde styr på deres finanser, mener finansministeren.

- Jeg vil meget gerne være en del af eurozonen. Der er en populær tendens til at kæde Europas gældskrise sammen med euroen, men det er bare et spørgsmål om enkelte lande, der ikke har styr på deres finanser. Man kan ikke give euroen skylden for det, Europa har været igennem, siger Claus Hjort Frederiksen.

Finansministeren afviser dermed, at eurosamarbejdet har begrænset de trængte økonomiers muligheder for at genoplive den økonomiske vækst, et argument som ellers har vundet genklang hos blandt andre nobelprismodtageren i økonomi, Paul Krugman.

De lande, der har haft svært ved at holde styr på budgetterne, oplever i stedet det, som han kalder "konsekvenserne af mildt sagt inkompetente politikere," skriver Bloomberg News.

Ministeren fremhæver Nationalbankens forsvar af fastkurspolitikken over for euro som et konkret eksempel på, hvordan Danmark ville kunne drage fordel af at befinde sig inden for eurosamarbejdet. Tidligere på året måtte Nationalbanken forsvare kursen over for euro over for spekulanter, der forventede en devaluering af kronen.

Efter to måneders tovtrækkeri trak spekulanterne sig tilbage, og fastkurspolitikken over for euro overlevede.

Finansministeren understreger dog, at en afstemning om euroen ikke er på dagsordenen inden for den nærmeste fremtid, blandt andet på grund af danskernes udbredte skepsis over for møntfoden, skriver Bloomberg News.

Niels Fibæk-Jensen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk