Cigaretgigant indleder usædvanlig priskrig: Sænker prisen på smøger

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Linda Kastrup

Godmorgen,

Vi tager hul på ugens sidste hverdag med en række brændende erhvervshistorier. Vi skal forbi restaurantkæden Mash, der skruer op for blusset og inviterer potentielle investorer indenfor, og vi runder boligmarkedet, hvor køberne nu presser de glohede priser i bund.

Men vi begynder med historien om cigaretgiganten Phillip Morris, som nu sætter ild til en priskrig på smøger:

1
Philip Morris gør cigaretter billigere

De seneste år er priserne på cigaretter kun gået én vej, og det er op. Men cigaretfirmaet Philip Morris går nu den modsatte vej.

De har sat prisen på en pakke Marlboro ned med 2,50 kroner. Før kostede det 41,50 kroner pr pakke, men nu skal forbrugeren kun slippe 39 kroner.

Cigaretgiganten sænker prisen, fordi den er i konkurrence med andre mærker på markedet, for eksempel Prince og Camel, fortæller kommunikationschef ved Philip Morris Thomas Aarestrup Jepsen til DR P4 Østjylland.

»Prisen på en pakke cigaretter er baseret på konkurrencen på et marked. Selvom tobak uden sammenligning er et specielt produkt på grund af de sundhedsrisici, der er forbundet med det, så er det stadigvæk tale om et produkt, der skal operere på et marked,« siger han.

Hos Kræftens Bekæmpelse kalder projektchef Niels Them Kjær prisnedsættelsen for en uetisk reklame for cigaretfirmaet.

»Der er begrænsninger på, hvordan man kan reklamere for cigaretter. Men en af de ting, man stadig kan gøre, det er at ændre prisen,« siger han og peger på, at prisen er helt central over for yngre rygere.

»Børn og unge er rigtig prisfølsomme. Så hvis man satte prisen op til det dobbelte, så vil der simpelthen være færre børn og unge, der ryger og får kræft i fremtiden,« siger Niels Them Kjær.

Berlingske Business anbefaler

SAS er træt af den svenske krones slingrekurs

Kun seks ud af ti italienere arbejder – og det gør ondt på landets økonomi

Voldgift skal afgøre strid mellem Kasi-Jesper og Pandora

2
Københavnske bøfkonger sætter MASH-imperiet til salg

Der skal skrues op for blusset i en af Københavns mest kendte restaurantkæder. Udlandet skal erobres i et højere tempo, og det kræver større økonomiske muskler.

Derfor vil de tre ejere af restaurantkoncepterne MASH og Bistro Sommelier invitere potentielle investorer eller købere ind i folden.

»Vi går nu ud for at finde yderligere kapital til at sætte fart på den plan, som vi har brugt flere år på at skære til,« siger Jesper Boelskifte, der er stifter og direktør af selskabet bag bøfkæden.

Sammen med Erik Gemal og Mikkel Glahn ejer Jesper Boelskifte Copenhagen Concepts, som i dag driver de to restaurantkæder MASH og Bistro Sommelier. Siden MASH åbnede sin første restaurant i Bredgade i København i 2009, er kæden vokset til mere end 300 medarbejdere og 11 restauranter i tre forskellige lande med åbning af restaurant nummer to i Hamborg i denne uge.

Copenhagen Concepts har allieret sig med Deloitte, der har hjulpet flere danske restaurantkæder med at finde ekstern kapital.

Køberne presser priser på lejligheder længere ned

Festen på boligmarkedet er efterhånden nået til det tidspunkt, hvor der er blevet bedre plads på dansegulvet, og natmaden er spist. Efter en årrække med fuld fart på især det københavnske lejlighedsmarked er der dels sket det, at priserne er fladet ud, dels at køberne i større og større omfang forhandler om et afslag i købspriserne.

Det viser de seneste tal for boligmarkedet i august fra boligportalen Boligsiden.dk.

»Vi er nok på vej ind i en ny situation, fordi det er blevet sværere at få finansiering til købene i de områder, hvor priserne er steget mest,« siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Dermed peger hun på de nye begrænsninger i lånemuligheder, der er trådt i kraft i år.

»Der er blevet lavet effektive tiltag fra politisk hold i forsøget på at tæmme prisudviklingen på lejlighedsmarkedet særligt i København og Aarhus. Det gælder mere restriktive låneregler, og når folk kan købe for mindre, kommer der en overgangsperiode i salget, hvor særligt sælgerne skal forholde sig til en ny virkelighed,« siger Birgit Daetz.

Skat kunne have bremset udbyttesvindel for 8 mia


Skat kunne med få opslag i egne registre have skåret 8 mia. kr. af tabet for danmarkshistoriens største skatteskandale.

For i to stort opsatte artikler i tysk og schweizisk presse var fire amerikanske pensionsselskaber nævnt som centrale deltagere i en tysk skatteskandale omhandlende milliardsvindel med refusion af skat på aktieudbytte. Da navnene på de amerikanske selskaber blev offentliggjort i efteråret 2014, havde de hentet 40 mio. kr. i refusion af skat på aktieudbytter i Danmark. Det skriver Finans.

Pensionsselskaberne er nu sagsøgt af den danske stat for at være del af en svindelplan, der har kostet statskassen 12,7 mia. kr. Havde Skat stoppet fidusen inden 2015, kunne tabet ifølge mediet have været begrænset til under 5 mia. kr.

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har udvalgt tre begivenheder, der er værd at rette blikket mod.

  • Den første fredag i måneden kommer den amerikanske jobrapport. Der forventes at være skabt 200.000 nye job.
  • Biotekselskabet Zealand Pharma har for 205 mio. USD solgt royaltyrettigheder til et produkt, som de markedsfører sammen med Sanofi. Investorer har de seneste kvartaler været bange for, at salget og dermed indtægterne ville være for små til, at Zealand Pharma havde tilstrækkelig kapital til at køre andre projekter i mål. Når markedet åbner, vil det vise sig, om investorerne er enige i, at risikopræmien vil falde markant og aktien stige?
  • I går udløb høringsfristen med hensyn til, om Donald Trump vil indføre nye toldsatser for eksport fra Kina til USA for 200 mia. USD. Investorerne er i venteposition på, hvad der kommer til at ske. Aktierne i Asien falder generelt for 7. dag i træk.

Det sker i dag:

Danmarks Statistik, nye udgivelser, kl. 08.00:
- Feriehusudlejning, juli 2018
- Overnatninger på hoteller, feriecentre, campingpladser og vandrerhjem mv., juli 2018
- Industriens produktion og omsætning, juli 2018
- Ledige stillinger, 2. kvt. 2018
- Nyregistrerede og brugte biler, august 2018
Udland:
- 08.00: Tyskland: Eksport, m/m, jul
- 08.00: Tyskland: Import, m/m, jul
- 08.00: Tyskland: Industriproduktion, m/m, jul
- 08.00: Danmark: Industriproduktion, jul
- 11.00: Eurozonen: BNP-vækst (3. opgørelse), q/q, Q2
- 14.30: USA: Jobskabelse ex landbrug, aug
- 14.30: USA: Arbejdsløshed, aug
- 14.30: USA: Lønstigninger, y/y, aug

Markederne lige nu

De asiatiske aktiemarkeder fortsætter i det negative spor for syvende handelsdag i træk fredag, hvor det toneangivende Morgan Stanley Asia-Pacific-indeks uden for Japan ligger med et minus på 0,4 pct. Markederne ligger under for investorernes frygt for, at en ny salve af kinesisk-amerikanske straftakster kan dukke op når som helst.

Nikkei 225 -1,2
Topix -0,9
Hongkongs Hang Seng -0,8
China Shanghai Composite -0,1
China CSI 300 -0,1
Taiwan Taiex -0,8
Sydkoreas Kospi -0,6
Indiens BSE Sensex -0,3
Singapores STI -0,7
Sydney ASX 200 -0,6