CIBOR-hva' for noget? Kort guide til den omstridte rente

I dag kommer Finansrådet med en redegørelse om CIBOR-renten. Her kan du klæde dig på med en kort update om den omstridte rentesats.

Finansrådet kommer i dag med en redegørelse om Cibor-renten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken af den danske CIBOR-rente begyndte for alvor, efter at den såkaldte Barclays-skandale ramte England i begyndelsen af juli. Her kom det frem, at en række storbanker havde forsøgt at manipulere LIBOR-renten (som er den britiske pendant til CIBOR) for at skabe profit.

Både CIBOR, LIBOR og andre ibor-rentesatser verden over er egentlig designet til at være et udtryk for den rente, bankerne betaler, når de låner penge af hinanden. Rentesatserne er ekstremt vigtige, fordi de bliver brugt til at fastsætte renterne på værdipapirer for billioner, blandt andet på bolig - og virksomhedslån.Herhjemme bliver CIBOR-renten fastsat ved at syv storbanker hver dag klokken 11 indberetter, hvilken rente de ville tage, hvis de skulle låne penge ud til en anden bank.

Mere usikre renter

Bankerne er ikke forpligtet af de rentesatser, de indberetter. Men inden finanskrisen var det nemt at tjekke, om satserne rent faktisk havde hold i virkeligheden ved at følge aktiviteterne på lånemarkederne. Problemet er, at i forbindelse med krisen er de internationale lånemarkeder stort set frosset til.

Bankerne tør ikke længere låne ud til hinanden, og dermed er ibor-satserne blevet mere teoretiske. Det har øget risikoen for, at bankerne kan manipulere med renterne for at tjene penge på værdipapirhandel, præcis som det er sket i Barclays-skandalen.

CIBOR var unaturlig høj

Herhjemme har opmærksomheden især været rettet omkring, at CIBORr-renten ifølge en undersøgelse fra den svenske storbank, SEB, har været unaturlig høj i en periode. Det har også givet anledning til kritik, at det er bankerne selv, der fører t tilsyn med CIBOR-renten.

Nationalbanken droppede sidste år samarbejdet med bankerne omkring CIBOR-renten, og for nylig kom det frem, at det skyldtes mistanke om et brud på konkurrencereglerne i forbindelse med fastsættelsen af CIBOR. Det fremgår af en redegørelse fra Nationalbanken til Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen.

Pres på CIBOR

Sagen har ført til, at flere investorer, blandt andet ATP, har droppet CIBOR-renten, og fra politisk side er der et stærkt pres på bankerne i forhold til at indføre et mere troværdigt system.

Vækst - og erhvervsminister, Ole Sohn har meddelt, at han vil have CIBOR-renten underlagt et offentligt kontrolorgan. Det tiltag har Finansrådet erklæret, at man ser positivt på. Derudover har Finansrådet selv iværksat en undersøgelse af CIBOR-renten, som altså bliver offentliggjort i en rapport i dag.