Chokerende høje gaspriser rammer kunderne – højeste regning nogensinde

Norlys' gaskunder bliver ramt af den højeste acontoopkrævning for gas nogensinde. Prisen er mere end fordoblet siden seneste afregningsperiode.

Rusland har løbende skruet ned, op og ned for gasleverancerne til Europa via rørledningen Nord Stream 1, der løber gennem Østersøen og ind i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannibal Hanschke/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tele- og energikoncernen Norlys sender nu en ubehagelig regning til sine gaskunder.

Aldrig før har Norlys sendt så store acontoopkrævninger ud for en afregningsperiode – den er nemlig mere end dobbelt så høj som den seneste.

Gasprisen pr. kubikmeter er således i Norlys steget fra cirka 11 kroner til omkring 23 kroner, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

»For Norlys’ kunder betyder den højere acontopris i gennemsnit en merudgift på omkring 3.800 kroner for acontoperioden, der dækker cirka en fjerdedel af det årlige gasforbrug,« lyder det.

Ifølge Norlys' kommercielle direktør for energiforretningen, Christian Ruhe, er det ikke noget, der behager eller beriger selskabet.

»Mange forbrugere er i forvejen pressede over de stigende priser, og derfor er vi kede af, at vi er nødt til at sende væsentligt højere regninger ud til vores kunder. Den gaspris, vi opkræver af kunderne, afspejler den pris, som vi kan indkøbe gassen til. Selvom kunderne oplever stigende gaspriser, betyder det altså ikke, at vores energiforretning tjener flere penge på gassen, lyder det fra Christian Ruhe i pressemeddelelsen.

360 procent dyrere på et år

Energikrisen presser på alle måder Europa, der både er ramt af svindende egenproduktion og en markant reduceret tilstrømning af naturgas fra Rusland.

Gasleverancerne er på nuværende tidspunkt på 20 til 25 procent af den normale og fulde kapacitet.

Ifølge analytikere og eksperter bruger Rusland gasklemmen til at lege kispus med hele Europa i en gennemskuelig, men meget effektiv økonomisk krig som følge af krigen i Ukraine og sanktionerne mod Rusland.

Efter at have toppet i marts var prisen på gas i Europa mere eller mindre i konstant fald indtil 8. juni. Siden da er prisen steget mere end 150 procent og ligger nu – ligesom i marts – på over 200 euro målt pr. megawatt-time.

Siden sidste sommer er gasprisen i Europa steget med 360 procent.

Kan stige endnu mere

Selvom de danske gaslagre er ved at være fyldt op til vintermånederne, er energisituationen især i Tyskland så kritisk, at vi også herhjemme muligvis kan se frem til endnu højere gaspriser.

Ifølge Energistyrelsen er de danske gaslagre på nuværende tidspunkt fyldt 90 procent, hvilket er mere end EUs mål om, at landenes gasbeholdning skal være fyldt 80 procent inden 1. november.

Dog kniber det mere med den samlede gasbeholdning i hele Europa, som ifølge Energy Monitor på nuværende tidspunkt er på 67 procent.