Chikane mod dansk topembedsmand: Hængt ud for skattesnyd

Direktøren for Patent- og Varemærke­styrelsen, der også er formand for det europæiske patentkontor EPO, tæppe­bombes med beskyldninger om smarte investeringer og dyremishandling.

Anonyme internetaktivister og utilfredse ansatte jagter den danske embedsmand Jesper Kongstad, der forsøger at rydde op i voldsomt lukrative ordninger i den europæiske patentorganisation, EPO. »Jeg mindes ikke at have set lignende personangreb fra NGOer eller andre herhjemme,« siger han. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske topembedsmand Jesper Kongstad, der er direktør for Patent- og Varemærkestyrelsen, udsættes for omfattende anonym chikane på internettet vedrørende hans familieforhold, skat og økonomi. Jesper Kongstad er bestyrelsesformand for den europæiske ­patentorganisation, EPO, og han gætter selv på, at chikanen skyldes konflikter i denne ­organisation.

Han pointerer, at det ikke kan dokumenteres, da alt foregår anonymt, men meget tyder på, at kredse med tilknytning til personalet har allieret sig med repræsentanter for anti-softwarepatent-miljøet i Europa, herunder blogsitet Techrights.com, som kæmper for at forbyde softwarepatenter.

»I de seneste år har bloggen været dybt ­involveret med kræfter, der angriber den europæiske patentorganisation og ledelsens ­bestræbelser på at reformere organisationen,« siger han.

Jesper Kongstad er vred over beskyldningerne og stiller nu op til et interview med ­Berlingske og fortæller om sagen:

»Det er meget udansk, hvad jeg som ­embedsmand har været udsat for. Jeg mindes ikke at have set lignende personangreb fra NGOer eller andre herhjemme,« siger han.

Bagtalt og intimideret

Jesper Kongstad mener, at chikanen hænger sammen med en årelang krig i EPO, hvor han har været ulønnet formand de seneste seks år og arbejdet aktivt for en række reformer i organisationen. Ifølge ham er EPO præget af skyhøje og skattefri lønninger, stærke fagforeninger og attraktive rettigheder.

Angrebene mod Jesper Kongstad indeholder beskyldninger om misbrug af politiske kontakter, økonomisk vinding og dubiøs pelsfarmvirksomhed. Internetaktivister under navne som »Professor Gadget« og »Freiherr von Bimbes« har sendt mails til bl.a. Berlingske med påstande om interessekonflikter i forbindelse med en gennemgang af Jesper Kongstads ­private virksomheder og sendt artikler under overskrifter som »The Secret Life of Jesper Kongstad«.

Anmeldt til Skat

I august blev Jesper Kongstad endvidere anmeldt til Skat af »van Steekpenning« (bestikkelse på hollandsk) for angiveligt at unddrage sig beskatning af sit formandshonorar i EPO. Men Jesper Kongstad modtager intet ­honorar fra hverken EPO eller andre steder i udlandet, hvilket han har meddelt Skat og ­Erhvervs- og Vækstministeriet i en redegørelse, hvor han reagerer på de beskyldninger, han har været udsat for de seneste måneder.

»En række personer hos EPO er blevet bagtalt og intimideret i en grad, der er helt uantagelig og helt uforeneligt med, hvordan vi forholder os til hinanden i Danmark. Anonyme artikler med et perfidt og ærekrænkende indhold spredes med henblik på at nå pressen i de lande, hvor ledelsesrepræsentanterne kommer fra.«

Bloggen Techrights.com har bombarderet sine læsere med artikler om bl.a. Jesper Kongstads hustrus »kontroversielle« chinchillafarm på parrets gård ved Helsinge. Jesper Kongstad beskyldes også for at have fået jobbet som ­direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen i 2003 på grund af et medlemskab af Venstre.

»Det er korrekt, at jeg er medlem af Venstre, men det blev jeg først i 2015,« siger han.

Techrights gennemgår og mistænkeliggør i flere artikler også Jesper Kongstads investering i medicovirksomheden Fjordblink Medical. Jesper Kongstad forklarer, at han har arvet en mindre formue fra sin mor og blandt andet har investeret i den lille medicovirksomhed samt sin brors VVS-virksomhed. Han har intet at gøre med hverken drift eller ledelse i de to virksomheder.

Jesper Kongstad oplyser, at han, da han i 2013 blev gjort bekendt med, at Fjordblink skulle søge IP-rettigheder i udlandet, omgående bad sin vice­direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen om at agere direktør i sager vedrørende Fjordblink.