Chefer tror på kort krise

Spørger man cheferne i de danske virksomheder, har deres kriseramte firma det fint igen om et års tid. Professor overrasket over optimismen.

Fyringsrunder, kreditmangel og kundeflugt er kedelige termer, som desværre er blevet en del af hverdagen for rigtig mange danske virksomheder under finanskrisen.

Men de hårde tider vil kun vare ganske kort, og firmaerne vil have klaret skærene ganske godt, når man ser et år frem fra nu.

Sådan lyder forventingerne i hvert fald blandt danske erhvervsledere, skriver LO's Ugebrev A4 på baggrund af en undersøgelse foretaget af Kaas & Mulvad blandt 350 virksomheder.

At virksomhederne er så optimistiske kommer som en overraskekse for vismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen. Men optimismen kan i sig selv være med til at korte krisen, mener han.

- Som Roosevelt (tidligere amerikansk præsident, red.) sagde: »Det, vi skal frygte mest, er frygten selv«. Altså at folk af frygt for nedgang begynder at gøre alt det, der skaber nedgang. For erhvervslivet vil det betyde, at man undgår investeringer og ansættelser af nye medarbejdere, fordi man forventer, at det alligevel vil gå helt galt, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til ugebrevet.

Også Dansk Erhverv glæder sig over virksomhedernes fremtidsforventninger, og deler forestillingen om, at økonomien vil vende til det bedre om et års tid.

- Vi forventer, at 2009 er et år, som bare skal hives ud af kalenderen og glemmes. Fra 2010 vil vi opleve en lille positiv vækst. Det vil sige, at det begynder at gå fremad igen, siger politisk-økonomisk direktør Jens Brendstrup.

Ifølge vismændenes prognose vil krisen dog blive ved med at rulle i længere tid end frem til 2010. Men vismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen understreger, at så snart en prognose for den økonomiske situation om mere end et år fremme i tiden, er behæftet med stor usikkerhed.

-ulha

»Jeg vil meget nødig sige, at virksomhederne tager helt fejl. Vi skal fokusere på, at det er gode nyheder, at virksomhederne trods alt har den optimisme,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.