Chefen må godt forstyrre julefreden

Fire ud af ti ansatte synes, at det er helt i orden at blive kontaktet af arbejdspladsen under en ferie.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om langt de fleste lønmodtagere kan se frem til en fredfyldt juleferie, vil en del opleve, at de ikke får helt fri fra jobbet. Chefen eller en kollega ringer med nyt om en vigtig sag eller har brug for et godt råd.

Og det er faktisk helt i orden. Det mener fire af ti lønmodtagere ifølge en undersøgelse, som Capecent Epinion har gennemført på vegne af Dansk Erhverv, og som afdækker, hvor mange der er indforståede med at få forstyrret feriefreden.

Afhængig af jobbetFagchef i HR og ledelse i Dansk Erhverv, Birgitte Meisner Nielsen, tager undersøgelsens resultat som udtryk for, at der i dag eksisterer en gensidig afhængighed mellem arbejdsgiver og arbejdstager.

- Virksomhederne har brug for, at medarbejderne kan blive kontaktet, hvis de ligger inde med en særlig viden, som er nødvendig for, at virksomheden kan træffe en vigtig beslutning. Og medarbejderne tilkendegiver i undersøgelsen, at de også har et behov for at blive kontaktet, og gerne vil inddrages, hvis der bliver truffet beslutninger inden for deres område, mens de er på ferie, siger hun.

Det er især de privatansatte, som er indforståede med at blive kontaktet af jobbet under en ferie. 44 procent mener, at det er i orden at blive kontaktet, mens det samme kun gælder 35 procent af de offentligt ansatte.

Beredvilligheden stiger også blandt dem, som har hjemmearbejdsplads. Særligt de, der får betalt deres internetforbindelse af arbejdspladsen. Blandt dem er 58 procent klar til at tage pænt imod, hvis chefen eller en kollega skulle ringe.

Pas på stressI LO er begejstringen for undersøgelsens resultat begrænset.

- Det er da positivt, at danske lønmodtagere er så fleksible og engagerede i deres arbejde, at de også er villige til at beskæftige sig med jobbet i ferien, siger LO-sekretær med ansvar for arbejdsmiljø Ejner Holst, der fortsætter med et aber dabei og en advarsel:

- Men det er altså utrolig vigtigt, at folk får lov til at holde deres ferie i fred. Vi har aldrig før oplevet så mange medarbejdere, der går ned med stress og psykisk nedslidning som i øjeblikket. Derfor vil jeg kraftigt opfordre virksomhederne til at lade deres medarbejdere få et tiltrængt pusterum i ferien.

Men i Dansk Erhverv er man ikke bange for, at de ansatte skal blive stressramte af den årsag.

Læg en plan før ferien- Jeg forstår LOs bekymring, men jeg frygter ikke, at folk brænder ud. Der vil også sidde medarbejdere, som er mistrøstige, når de kommer tilbage fra ferie, fordi de netop ikke blev kontaktet i en bestemt sag, siger Birgitte Meisner Nielsen.

Derfor lyder hendes råd:

- Husk at snakke sammen inden ferien begynder. Lav en god gammeldags forventningsafstemning, og find ud af, om medarbejderen vil kontaktes eller ej, siger Birgitte Meisner Nielsen.