Cepos: S scorer selvmål på skat

Det er direkte skadeligt for økonomien, hvis Socialdemokraterne får held til at hæve skatterne, mener cheføkonom i Cepos.

Læs mere
Fold sammen
Det vil være yderst skadeligt for dansk økonomi, hvis Socialdemokraterne får held til at indføre en ekstra topskat på fem procent over for danskere med en årsindtægt på mere end en million kroner. Det skriver cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, i sin blog på borsen.dk

- Forslaget vil nemlig betyde, at den øverste marginalskat inklusiv afgifter rammer 70 procent Og det er skadeligt. Forskning finder, at marginalskatten har meget negative adfærdseffekter for navnlig de mest produktive danskere, skriver Mads Lundby Hansen.

Socialdemokraternes millionærskat vil ramme kernemedarbejdere i en virksomhed, ledere eller virksomhedsejere. Denne persongruppe har i høj grad mulighed for selv at bestemme, hvor mange timer de vil arbejde ekstra, om de vil arbejde for at få en bonus eller skifte til et bedre betalt arbejde.

- Det er klart, at en samlet marginalskat på 70 procent giver anledning til, at man dropper den ekstra indsats. Forslaget, der har karakter af en jantelovskat, vil dermed være en skat på alt det, vi har brug for i fremtiden, nemlig den ekstra indsats, de gode idéer og øget produktivitet. Jeg vil faktisk kalde forslaget for fremtidsfjendsk, skriver Mads Lundby Hansen.

Cheføkonomen peger på, at Socialdemokraternes forslag også strider imod den skattepolitik, der er ført siden 1982.

/ritzau/