Cepos-ros til Thornings offentlige besparelser

Under Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode er den offentlige beskæftigelse faldet med 9.800 personer. De manglende jobs er godt nyt, mener Cepos.

Arkivfoto. Cepos glæder sig over, at den offentlige beskæftigelse er faldet i statsminister Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode. Foto: Keld Navntoft, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Siden Helle Thorning-Schmidt overtog nøglerne til statsministeriet i september 2011, er 41.000 flere danskere kommet i arbejde. Jobfesten fejres dog ikke i den offentlige sektor. Her er beskæftigelsen faldet med 9.800 personer i samme periode. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Den lavere offentlige beskæftigelse får den liberale tænketank Cepos til at sende sjældne roser efter Statsministeren.

»Det er helt sikkert positive nyheder at regeringen har været i stand til at reducere antallet af offentligt ansatte. Og det er sket uden meget opstand,« siger cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen.

Cheføkonomen hæfter sig ved, at faldet i den offentlige beskæftigelse er gået relativt ubemærket hen. Det kan være en indikation på, at nedskæringerne har været forholdsvis smertefri og uden de store konsekvenser for det offentlige serviceniveau.

»Den lavere offentlige beskæftigelse behøver ikke at være et problem. Der er brug for færre ansatte, og nu ser vi, at det kan lade sig gøre.«

»Der er den mulighed, at de offentlige ansatte er blevet mere produktive, så man får den samme eller bedre service med færre medarbejdere,« siger Mads Lundby Hansen.

Beskæftigelsestallene viser, at i 2014 forsvandt 4.000 jobs i den offentlige sektor, selvom der i årets sidste måned var en fremgang på 1.300 ansatte.

I marts 2012 indførte finansminister Bjarne Corydon en budgetlov, som indførte sanktioner til kommunerne, hvis de ikke kan holde sig inden for budgetrammerne. Det tiltag har ifølge Cepos' cheføkonom været en afgørende faktor i faldet af offentligt ansatte.

»Det har formentlig medvirket til, at kommunerne har brugt færre penge end budgetteret for at være i sikkerhedsafstand til sanktioner fra Corydons side,« siger han.