Cepos: Regeringen selv skyld i risiko for kartoffelkur

Det er VK-regeringens eget ansvar, at vi er havnet i en situation, hvor en ny kartoffelkur er en reel mulighed. Der er nemlig rekordvækst i det offentlige forbrug. Det siger tænketanken Cepos.

Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) har advaret fagbevægelsen om, at der kan komme en ny kartoffelkur, hvis den ikke holder sig tilbage ved de offentlige overenskomstforhandlinger efter nytår.

»Det er relevant at løfte en advarende pegefinger, for offentlige lønstigninger vil smitte af på den private sektor og kan medføre stigende ledighed,« siger CEPOS’ cheføkonom, Mads Lundby Hansen.

»Men finansministeren er selv ansvarlig for, at vi er den situation. For en af grundene er, at man lægger op til en vækst i det offentlige forbrug i 2008 på 1,7 procent. Det er højere, end det Socialdemokraterne lægger op til. De lægger op til en udgiftsvækst på 1,5 procent i deres finanslovsoplæg,« siger han.

»Det bliver den støre udgiftsvækst i VK-regeringens historie. Med den udgiftsfest kan man ikke fortænke de offentligt ansatte i at lægge op til lønfest,« siger Mads Lundby Hansen.

Han foreslår, at man i stedet får et år med nulvækst i det offentlige forbrug, opgjort efter inflation.

»I det mindste kunne man dæmpe væksten til en Helle Thorning-vækst på 1,5 procent. Eller endnu bedre en Nyrup-vækst på 0,5 procent. Det var den vækstrate, som Nyrup-regeringens 2010-plan fra 2001 forudså for 2008.«

Finansministerens advarsel til fagbevægelsen står i ministeriets kommentar til den seneste vismandsrapport, som kan læses på finansministeriets hjemmeside, www.fm.dk.

Her skriver Lars Løkke Rasmussen om de offentlige overenskomstforhandlinger, at »det er vigtigt at undgå et forløb som i 1987, hvor for høje lønstigninger i både den offentlige og private sektor medførte indgreb og bidrog til, at økonomien måtte gennem en længere periode med høj ledighed og lavere beskæftigelse.«

Indgrebet i 1987 er det, der af eftertiden huskes som kartoffelkuren.