Cepos-økonom: Fagbevægelsens dagpengetrussel er bluff

Cheføkonom Mads Lundby Hansen mener i modsætning til FOA-formand, at dagpengene bør reduceres endnu mere.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. Arkivfoto: Cheføkonom Mads Lundby Hansen mener i modsætning til FOA-formand, at dagpengene bør reduceres endnu mere.
Læs mere
Fold sammen

Det er bluff, når formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, over for Jyllands-Posten siger, at hans støtte til dagpengesystemet er på vippen.

Det mener Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i Cepos.

Han har tidligere hørt folk fra fagbevægelsen rasle med sablerne i protest mod nedskæringer i dagpengesystemet.

Men indtil videre har det ikke ført til konkrete modkrav om længere opsigelsesvarsler i overenskomsterne.

»Hvis man kræver længere opsigelsesvarsler, risikerer vi at blive ramt af den sydeuropæiske syge med høj ungdomsarbejdsløshed.«

»Så vil virksomhederne være tilbageholdende med at tage unge nyuddannede ind i virksomhederne, fordi det kan være dyrt at skille sig af med dem igen.«

»Det ved fagbevægelsen også godt, og derfor er det en tom trussel,« siger økonomen.

Han er også tilhænger af dagpengesystemet og den stabilitet, det tilfører dansk økonomi. Men modsat fagbevægelsen af den opfattelse, at satserne er for høje.

»Det er vigtigt, at der er en balance i systemet, så der er en tilskyndelse til at tage et lavtlønsjob.«

»I dag er forskellen på den maksimale dagpengesats og et lavtlønsjob kun på 300 kroner om måneden - eller ti kroner om dagen, og det er for lidt.«

»Så er det rigtigt, at dækningen ikke er lige så høj, hvis man er højtlønnet. Men så har man mulighed for at tegne en privat tillægsforsikring eller spare penge op,« siger han.

Mads Lundby Hansen peger desuden på, at Dagpengekommissionen også har foreslået en reduktion af dagpengene.

På baggrund af erfaringer med andre nedskæringer i offentlige ydelser fremlagde kommissionen i 2015, at man kunne øge beskæftigelsen med 13.000 personer, hvis man sænkede dagpengesatsen med ti procent.

/ritzau/