Cepos: Nye fondsregler bliver en fuser

Man skal være idealist for at overdrage en virksomhed til en fond med de nye regler, mener den liberale tænketank Cepos. Regeringen lemper skattereglerne for erhvervsdrivende fonde med den ene hånd, men lade samtidig de samme komplicerede regler for generationsskifte gælde for virksomhederne.

Læs mere
Fold sammen

Regeringen har som en del af sin vækstpakke lanceret en ny model for at overdrage virksomheder til erhvervsdrivende fonde. Formålet er at få flere fondsejede danske virksomheder som Novo Nordisk, Velux, Grundfos og Carlsberg.

Men samtidig med at skatte lempes, så den reelt kan komme ned på 15-20 pct., har regeringen valgt i grove træk at lade de regler, som gælder for generationsskifte i familieejede virksomheder gælde ved overdragelse af virksomheder til en fond.

Og det får konsekvenser forudser chefjurist Henriette Kinnunen fra den liberale tænketank Cepos.

»Under de præmisser, som regeringen spiller ud med, skal man være lidt af en idealist for at se fordelen i at overdrage sin virksomhed til en fond, fremfor at fortsætte virksomheden på enten familiens hænder eller sælge den til uafhængig tredjemand, som for eksempel en kapitalfond«, siger Henriette Kinnunen, chefjurist i CEPOS.

Det skydes, at regeringen i et vist omfang vil lade reglerne ved generationsskifte af familieejede virksomheder gælde ved virksomhedsoverdragelser til en fond.

»Regeringens forslag vil i grove træk betyde, at de komplicerede og uhensigtsmæssige regler, som gælder ved generationsskifte af familieejede virksomheder, fremover udvides til også at omfatte virksomhedsoverdragelse til en fond. Så ikke nok med, at man som virksomhedsejer skal beskattes for at give sin virksomhed som gave til en fond, så havner man også i det uforudsigelige og uhensigtsmæssige skatteregime, der gælder for familieejede virksomheder når de skal generationsskiftes«, siger Henriette Kinnunen.