Cepos: Industriens aftale er logisk

Der er tale om en logisk aftale uden meget i lønposen til de ansatte efter tab af 100.000 industrijob, lyder det fra Cepos.

Det er logisk, at der ikke aftales store lønstigninger, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, Cepos, og fortsætter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter forhandlinger hele lørdag nat har industrien søndag indgået en treårig aftale.Aftalen mellem parterne på industriområdet lægger umiddelbart ikke op til store lønstigninger, men i stedet en beskeden reallønsfremgang, og det falder i god jord hos den liberale tænketank Cepos.

"Det er en logisk konsekvens af, at lønkonkurrenceevnen fortsat er udfordret og, at industrien siden 2000 har nedlagt ca. 1/4 af alle job, svarende til et fald i industribeskæftigelsen på godt 100.000 personer. Det er et af de største fald i industribeskæftigelsen i EU. Med det bagtæppe er det logisk, at der ikke aftales store lønstigninger", siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, Cepos, og fortsætter. 

"Thorning-regeringen bør i den kommende vækstplan lette skatter og afgifter, så lønmodtagere kan få en større købekraft ud af de små lønstigninger, der i aftalen umiddelbart lægges op til. Hvis Thorning letter forbrugsafgifter så falder priserne i forretningerne og dermed kan indkøbskurven blive større. Lavere energiafgifter mv. vil endvidere kunne forbedre virksomhedernes konkurrenceevne yderligere", lyder opfordringen fra Mads Lundby Hansen, Cepos