Cepos: Det er meget billigere at fjerne topskatten end regeringen regner med

Den liberale tænketank Cepos skal torsdag i Folketingets Skatteudvalg fremlægge en analyse, der viser, at det er langt billigere at fjerne topskatten, end regeringen regner med. Tidligere overvismand siger, at det er muligt, at det er gratis at afskaffe topskatten, men beregningerne er meget usikre.

I anledningen af Cepos' 10 års fødselsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langt billigere at sænke topskatten, end regeringen hidtil har regnet med. De positive effekter ved at sætte topskatten ned er tre gange større, end regeringens beregninger viser. Og en fjernelse af topskatten kan vise sig at være selvfinansierende.

Sådan lyder det i en ny analyse fra den liberale tænketank Cepos. Analysechef hos Cepos, Otto Brøns-Petersen, skal torsdag til møde i Folketingets Skatteudvalg, hvor han skal ­redegøre for resultaterne i analysen. Otto Brøns-Petersen vil anbefale regeringen og Folke­tinget, at en lettelse og helst en fjernelse af topskatten igen kommer på dagsordenen, når regeringen i løbet af foråret fremlægger en ny 2025-plan for dansk økonomi.

Den tidligere Venstre-regering har beregnet, at det i mistet provenu netto vil koste omkring 8,2 mia. kr. at fjerne topskatten. Det tab kan blive mindre, hvis man indregner flere af de positive effekter ved at afskaffe topskatten. Otto Brøns-Petersen mener, at regeringen undervurderer de positive effekter, fordi regeringens beregninger bygger på en 20 år gammel undersøgelse.

Den eneste positive effekt, regeringen regner med lige nu, er, at den lavere skat vil få danskerne til at arbejde mere. Men der kan også være en positiv effekt ved, at flere begynder at tage en højere uddannelse for at få et bedre job eller flere kæmper hårdere for at blive forfremmet.

Otto Brøns-Petersen henviser blandt andet til en undersøgelse, som tidligere overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, tidligere vismand Claus Thustrup Kreiner og professor ved Københavns Universitet Jakob Roland Munch har udarbejdet. Den viser, at det er muligt, at en fjernelse af topskatten kan være gratis.

»Det er vigtigt, at man regner alle adfærdsændringer med, når man ser på, hvad der sker ved at sætte skatten på arbejde ned. Hvis man gør det, er det meget sandsynligt, at det slet ikke vil koste noget for regeringen helt at fjerne topskatten,« siger Otto Brøns-Petersen.

Det er muligt

Debatten om topskatten var meget hed sidste efterår. En sænkelse var med i den oprindelige 2025-plan fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), men Liberal Alliance ville have mere end det. Socialdemokratiet og Dansk Folkep­arti afviste at sætte topskatten ned, og det hele endte som bekendt noget overraskende med en ny borgerlig regering.

Professor i økonomi på Københavns Universitet Claus Thustrup Kreiner stiller sig noget tvivlende over for den nye analyse fra Cepos. Han fremhæver, at det er helt korrekt, at alle effekter ved at sænke skatten på arbejde ikke er med i regeringens beregninger. Som ekstra effekt har Claus Thustrup Kreiner været med til at se på, i hvilket omfang danskerne bliver mere mobile, hvis man sætter skatten ned.

»Vil du eksempelvis køre til Køge for et job, hvis det betyder, at du tjener 100.000 kr. før skat, men under 50.000 kr. efter skat. Det er ikke indeholdt i de eksisterende analyser, men problemet er, at den slags adfærd er meget svær at måle,« siger Claus Thustrup Kreiner, der fremhæver, at regeringens beregninger af virkningerne ved at sænke topskatten er meget usikre, og resultaterne i hans analyse mindst lige så usikre.

»Vores analyser viser, at det er inden for mulig­hedernes ramme, at en fjernelse af topskatten er selvfinansierende, men det er langt fra sikkert. Måske er det kun 25 pct. selvfinansierende, og så mangler der 75 pct.,« siger Claus Thustrup Kreiner.