Centralt vidne i undersøgelseskommission får nu bisidderadvokat

Lisbeth Rømer er et af de centrale vidner i Undersøgelseskommissionen om Skat. Hun har hidtil været på egen hånd men har nu valgt den advokat, hun gerne vil have som bisidder.

Lisbeth Rømer er blandt de centrale vidner, der er indkaldt til at afgive forklaring til Undersøgelseskommissionen om Skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Snejbjerg/Ritzau Scanpix

Som afdelingsleder i Skat og chef for udbytteskattekontoret er pensionerede Lisbeth Rømer et af de centrale vidner i Undersøgelseskommissionen om Skat. Hun har hidtil stået fast på, at hun ikke har brug for en bisidderadvokat, men tirsdag i sidste uge skiftede hun mening – samme dag, som Politiken publicerede en kritisk artikel om hende.

Artiklen var formentlig årsag til, at Undersøgelseskommissionen om Skat samme tirsdag morgen gentog sin opfordring til Lisbeth Rømer om at få sig en bisidder. Det råd valgte hun at følge, og derfor blev tirsdagens planlagte afhøring af hende udsat, til hun havde fået beskikket en bisidder.

Det skete i torsdags, da Undersøgelseskommissionen om Skat beskikkede Jens Christensen fra advokatfirmaet Koch Christensen som hendes bisidder, oplyser Jens Christensen til Berlingske. Han repræsenterer i forvejen et andet vidne i sagen. Næsten 50 advokater er bisiddere for de flere end 106 vidner, der indtil videre er indkaldt.

Artiklen i Politiken berettede om, hvordan Lisbeth Rømer i 2012 som chef for udbytteskat i Skat personligt hentede to udenlandske gæster på det hotel i København, hvor de var indlogeret og derefter gav dem en sightseeingtur i byen, inden turen gik til Skat i Høje Taastrup. Her skulle de to gæster vejledes i, hvordan de kunne søge om at få udbytteskat retur på vegne af udenlandske aktieejere.

De to gæster var fra det amerikanske firma Acupay, der er blandt de flere end 70 aktører, som Skattestyrelsen mener, har været med til at lænse den danske statskasse for over 12 milliarder kroner.

På kant med habilitetsregler

Ifølge eksperter i forvaltningsret og offentlig ret var Lisbeth Rømers gestus på kant med habilitetsreglerne og langt ud over vejledningspligten. Men sådan ser Lisbeth Rømer ikke på sagen. Til Politiken sagde hun følgende:

»Ved du hvad, hvis der kommer nogen, der beder om at få et møde med os, og de bor i København, og jeg så – fordi jeg selv bor i København – venligt samler dem op på deres hotel og så lige kører dem en lille rundtur, det kan man godt.«

»De (Acupay, red.) skulle ikke opnå noget som helst. De ville tværtimod gøre det, så det blev rigtigt og derved lettest for os alle sammen.«

Hendes bisidder, Jens Christensen, kan heller ikke se problemet. Og han mener heller ikke, at Lisbeth Rømers gestus giver anledning til at betvivle hendes dømmekraft.

»Min klient udøver god service,« siger Jens Christensen, der mener, at Politikens artikel fjerner fokus fra, hvad udbyttesagen handler om.

»Den har ikke noget at gøre med sagen på daværende tidspunkt,« siger han.

Ifølge Politiken viser retsdokumenter imidlertid, at Lisbeth Rømers gestus skete på et tidspunkt, hvor udbyttesvindlen for alvor begyndte at tage fart.