Centralbankchef advarer: Finansverdenen handler for langsomt på klimaforandringer

Den afgående britiske centralbankchef Mark Carney opfordrer til kraftigere tiltag fra alverdens storbanker og pensionskasser, når det kommer til at skubbe på den grønne omstilling.

Mark Carney er på vej til at skifte titlen som chef for den britiske centralbank, Bank of England, ud med en titel som særlig udsending for FN med fokus på klimahandling og finanssektor. Allerede nu opfordrer centralbankchefen til mere klimahandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kirsty Wigglesworth/Reuters/Ritzau Scanpix

Finansverdenen er i gang med at skubbe på den grønne omstilling ved især at stoppe investeringer i fossile brændstoffer. Men det går alt for langsomt. Sådan lyder meldingen fra den britiske centralbankchef, Mark Carney, ifølge BBC.

Bank of England-chefen siger i et interview, at den førende pensionsfondsanalyse »er, at hvis du lægger politikkerne for alle virksomheder derude sammen, vil det føre til en opvarmning på 3,7-3,8 grader celsius«. Hvilket altså selvsagt er et markant stykke over Parisaftalens mål om 1,5-2 grader.

Mark Carney er afgående centralbankchef, og han har med denne udmelding på sin vis allerede taget hul på sit næste job som FNs særlige udsending med fokus på klimahandling og finanssektor.

»Bekymringen er, hvorvidt vi vil bruge endnu et årti på værdige, men utilstrækkelige tiltag (...) Og vi vil blæse igennem 1,5 graders-barren meget hurtigt. Som en konsekvens af dette vil klimaet stabilisere sig på et meget højere niveau,« siger han.

»Hvad er din plan?«

Han påpeger endvidere, at det er aldeles væsentligt for alverdens virksomheder at tage stilling til, hvordan de er rustet til klimaforandringer. Ellers risikerer de, at deres aktiver bliver værdiløse.

»Et spørgsmål til ethvert firma, hver enkelt finansiel virksomhed, porteføljeforvalter, pensionskasse og forsikringsselskab, bør være: Hvad er din plan,« spørger Mark Carney.

Under hans ledelse lancerede Bank of England tidligere i år en stresstest, der skal afgøre, hvilke selskaber og sektorer der vil blive hårdest ramt af klimaforandringer. Og han er langt fra den eneste i finansverdenens top, der har fokus på dette.

Herhjemme har nationalbankdirektør Lars Rohde også advaret mod klimaforandringernes effekt, og Nationalbanken vil i lighed med den engelske pendant udvikle en stresstest af de danske banker og realkreditinstitutter, hvor fokus vil være på klimarelaterede risici.

Derudover er den nytiltrådte chef for Den Europæiske Centralbankchef, Christine Lagarde, i fuld gang med at presse på for, at fokus på klimaforandringer skal skrives ind i selve formålet med centralbanken.